IZMEĐU Mostarske petlje i zgrade BIGZ, nekadašnji Stari mlin uveliko poprima novi izgled, pošto na njegovim temljima izrasta prvi hotel lanca "Radison blu" put oblaka. Planirana poslovna kula od 12 spratova već doseže visinu petog i uveliko pobuđuje interesovanje zakupaca sa raznih strana.

Iako je tek 2011. godine zaključen ugovor za luksuzni objekat, još od 2008. investitor "Soravija" se susretao sa mnogim problemima, kao što su administracija, finansijska kolebanja, pa i nerešena imovinska pitanja parcela. Ipak, iz dugo odlaganog "kamena temeljca" svakog dana niče velelepno zdanje na površini od 25.000 kvadratnih metara, koje će svoje goste smeštati u rekonstruisani Stari mlin kao hotel od 255 soba, a poslovnica u obliku staklene kule je već sada atraktivna za otvaranje predstavništava, kako domaćih, tako i stranih firmi. Kraj radova očekuje se u maju 2014. godine ako sve bude išlo po isplaniranim fazama gradnje.

- Za sada na gradilištu ima 80 radnika koje vodi izvođač radova, austrijska firma "LSG Building Solution d.o.o". Očekujemo da će broj biti veći za još 100 ljudi, kako posao bude odmicao - kaže za "Novosti" Ana Marković iz "Soravija grupe" - Pored kule koja je skoro na pola puta od planiranih 3.400 metara kvadratnih, napreduje i rekonstrukcija Starog mlina. Pažljivo se skida i čuva svaka opeka, a sve je pod nadzorom i u kordinaciji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Stari mlin je, inače, našao mesto među kulturnim spomenicima prestonice. Njegova spoljašnja forma ne sme se menjati, ali posle požara 1994. opština Savski venac ustupila je lokaciju preduzeću "Koling" za izgradnju 800 kvadratnih metara stambenog prostora. U međuvremenu, kompleks je prodat kompaniji "Soravija grup" čiji će se idejni projekat hotela uklopiti u već postojeće zdanje.HRVATSKA FIRMA, SRPSKI RADNICI

PRI prvim temeljima gradilišta digla se prašina oko toga zašto su hrvatske firme "Mucić" i "KFK tehnika" podizvođači na ovom projektu, ali iz "Soravije" uveravaju da je to bila odluka izvođača radova i uveravaju da su zaposleni naši radnici. Po otvaranju objekta, računica govori da će biti stalno zaposleno najmanje 150 radnika, kako u hotelu, tako i u kuli na raznim pozicijma ugostiteljstva i održavanja.

"SORAVIJA" GRADI JOŠ JEDAN HOTEL

NI ovde neće biti kraj investicijama austrijskog giganta, pa je posle okončanja ovog projekta "teškog" 60 miliona evra, rukovodstvo najavilo izgradnju još jednog hotela sa tri zvezdice - jer su, kapaciteti smeštaja gostiju u Beogradu mali, a potencijal turističke i poslovne destinacije veliki. Izgradnja i stambenih jedinica je takođe jedno od budućih ulaganja ove kompanije.