Kaluđerica: Bitka za prostorije u Kaluđerici

B. CARANOVIĆ

petak, 29. 03. 2013. u 12:07

Калуђерица: Битка за просторије у Калуђерици
Javni tužilac zapečatio poslovni objekat „Alfa banke“ nakon drame u kojoj je učestvovala i policija. Predstavnici Opštine Grocka pokušali nasilno da preuzmu kancelarije u Mesnoj zajednici
U Mesnoj zajednici Kaluđerica u četvrtak se odigrala prava drama. Predstavnici Opštine Grocka pokušali su nasilno da izbace zaposlene u „Alfa banci“, čija se ekspozitura nalazi u ovoj mesnoj zajednici u Ulici kralja Petra Prvog 7a. Došla je policija i, kako nezvanično saznajemo, privela nekoliko opštinara na informativni razgovor. Javni tužilac zapečatio je u četvrtak poslovne prostorije „Alfa banke“, koja je prostor od Opštine zakupila do 2018. godine.

Čelnici Opštine Grocka su prethodnog dana najavili preuzimanje svojih prostorija od „Alfa banke“, tvrdeći da je ugovor o zakupu nelegalan. Međutim, nadležni u banci su obavestili pripadnike MUP, koji su pet opštinskih funkcionera, nakon pokušaja da preuzmu prostorije, poveli na informativni razgovor.

Kako su nam rekli u Opštini Grocka, već duži period pokušavaju da raskinu ugovor sa „Alfa bankom“, koji je potpisao nekadašnji predsednik Mesne zajednice, a da nije imao pravo na to.

- U skladu sa našim planom da se otvori opštinska ispostava, sa svim pratećim službama u Kaluđerici, gradska opština Grocka odlučila je da 16. novembra prošle godine raskine nevalidan ugovor sa „Alfa bankom“ - kažu u opštini Grocka. - Ugovor je potpisao tadašnji predsednik Mesne zajednice koji na osnovu odluke opštinskog veća iz 2005. godine nije imao pravo na to. Pravo na sklapanje ugovora o zakupu isključivo ima Direkcija za izgradnju opštine Grocka.

Iz Opštine Grocka kažu da su imali blagonaklon stav prema „Alfa banci“ kojoj je dat rok od 30 dana za iseljenje.

- Oni to nisu učinili, pa je doneta jednoglasna odluka opštinskog veća o formiranju komisije za preuzimanje poslovnog prostora, koja je u četvrtak prisustvovala preuzimanju sopstvenih prostorija u Mesnoj zajednici Kaluđerica. O ovoj odluci blagovremeno je obavešteno rukovodstvo „Alfa banke“, kako bi i oni bili prisutni tom činu.

Nakon odluke javnog tužioca da zapečati poslovne prostorije „Alfa banke“, Opština Grocka će, kako smo čuli, sačekati odluku Privrednog suda.

- Sve dok se ne okonča ovaj slučaj, građanima Kaluđerice, Vinče, Boleča, Leštana i Ritopeka ne preostaje ništa drugo, nego da svakodnevno putuju preko 20 kilometara za najosnovniji dokument, do opštinske uprave u Grockoj - piše u zvaničnom saopštenju iz ove opštine.

BANKA ĆE POSTUPATI PO ZAKONU

„Alfa bank Srbija“ je preduzela sve zakonom dozvoljene mere da zaštiti svoja prava, imovinu, klijente i zaposlene u skladu sa važećim Ugovorom o zakupu sa pripadajućim aneksima. Uprkos pravosnažnom rešenju Privrednog suda u Beogradu o određivanju privremene mere koja je doneta u korist banke, a kojom se nalaže Opštini Grocka da bez odlaganja omogući banci nesmetano korišćenje poslovnog prostora, Opština Grocka je donela odluku o preuzimanju sopstvenog prostora u Mesnoj zajednici Kaluđerica, nakon čega su policijski službenici zapečatili navedene prostorije. Usled novonastale situacije banka je prinuđena da privremeno izmesti poslovanje filijale Kaluđerica na drugu adresu. U cilju razrešenja sporne situacije, banka će, kao društveno odgovorna kompanija koja u svemu poštuje zakone i pravna pravila Republike Srbije, postupiti u skladu sa odlukom koja će biti doneta od strane nadležnog suda - kaže se u saopštenju „Alfa banke Srbija“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Radojica

29.03.2013. 14:12

Ako nisu imali pravo da podpišu ugovor ispred opštine, zašto se ne ponese prijava tužiocu protiv njih ili se ne tuže? Zašto se ne pokrene potupak ko je dozvolio da se ispred ulaza u mesnu zajednicu Kaluđerica na školaskom zemljištu i zemljištu mesne zajednioce sagrade četiri objekta u privatnom vlasništvu?

Milos Kaludjerica

29.03.2013. 15:08

Sramota da jedna banka stopira otvaranje opstinske ispostave koja je nama prekopotrebna!!!

bole

29.03.2013. 15:59

Opstini po zakonu pripadaju prostorije,banka je bespravno useljena od strane prethodnog rezima.

maja

30.03.2013. 16:15

Odakle uopste pravo predseniku privremenog saveta mesne zajednice da sklapa takve vrste ugovora?? Hoce li vise narod na severu opstinene Grocka dobiti opstinske ispostave, ili cemo i dalje putovati 20km do opstine u Grockoj? Ja verujem ovoj vlasti na lokalu i molim ih da sto pre isele doticne iz Alpha banke, ne bi li nam skratili put i olaksali zivot!

Petra

30.03.2013. 22:01

Steta je sto jedna banka tako zaustavlja otvaranje opstinskih ispostava, koje bi ljudima znatno skratile vreme putovanja a i trosak.