NOVO bežanijsko groblje jedno je od najuređenijih grobalja u prestonici, međutim, ima i onih sugrađana koji ne misle tako, pa će posmrtne ostatke svojih najmilijih preneti čak i preko granice. Jedna od njih je i sugrađanka Mira Prelić koja, nezadovoljna održavanjem grobnog mesta, planira da grob svoje majke preseli u Crnu Goru.

Prema njenim rečima, parcela 184 na Novom bežanijskom groblju je tokom decembra bila u katastrofalnom stanju.

- Zbog velike količine vode od kiše i snega koji se topio, oko svake grobnice bilo je mnogo blata, nije moglo da se priđe - žali se naša sagovornica. - Sestra i ja smo morale same da lopatama uklanjamo nagomilanu zemlju. Takođe, Beograđani izgleda nemaju naviku da za sobom uklone hranu i piće koje donesu na groblje, pa su se svuda unaokolo mogli videti ostaci hrane i čaše, koje radnici nisu sklonili.

Kako kaže, mnogo puta se obraćala Upravi groblja, ali kako nije zadovoljna urađenim, majčine posmrtne ostatke će uskoro preneti u Crnu Goru. Takođe, obratila se i komunalnim inspektorima, koji su dan nakon prijave izašli na teren.

INSPEKCIJA: NIJE BILO PROPUSTA U ZAKLjUČKU Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda, komunalni inspektor na ovoj parceli nije zatekao nijednu stavku navedenu u prijavi. Tačnije, staze su bile očišćene od snega, a manje količine blata na prilaznim putevima naneli su ljudi koji su prisustvovali sahranama. Kako su radnici svakog dana iskopavali nekoliko grobnih mesta, inspektor je obustavio postupak protiv JKP "Pogrebne usluge".

Izvršni direktor ovog javnog preduzeća i upravnik Novog bežanijskog groblja Branko Uskoković objasnio je da je parcela 184 počela da se koristi 1. decembra, tako da su radnici svakodnevno iskopavali nova mesta.

- Zbog toga, ali i zbog kiše i snežnih padavina, normalno je da smo imali problema sa velikim količinama blata i vode, iako su naši radnici lopatama čistili staze svakog dana - kaže Uskoković. - Takođe, cisterna stalno kruži grobljem i čiste se staze i prolazi. Kako je zemlja bila mokra, zaustavili smo sahranjivanja na ovoj parceli kako bi se prosušila, a zemlja slegla. Nije tačno ni da ima smeća, jer se na svakom koraku nalaze žičane i plastične korpe za otpatke koje se redovno prazne.

Naš sagovornik rekao je da, iako je Miru Prelić pozvao na razgovor u upravnu zgradu u Ruzveltovoj ulici, ona nikada nije došla. On očekuje da će parcela biti popunjena i da će se zemlja izravnati do polovine februara, kada će se početi i sa ozelenjavanjem parcele i postavljanjem spomenika.


DNEVNO OBAVE 12 DO 14 SAHRANA

NADLEŽNI komunalni inspektor u svom zaključku, ali i izvršni direktor Branko Uskoković, potvrdili su da se u drugoj polovini decembra i januaru mesecu na Novom bežanijskom groblju dnevno obavljalo između 12 i 14 sahrana, tako da je blata i zemlje moralo biti.

KAD SU PADAVINE, BLATA MORA BITI

UPRAVNIK Uskoković kaže da se sa padavinama "bore" zaposleni na svim grobljima u Evropi, jer je teško održavati čistoću kada padaju sneg ili kiša. Iako se ulažu napori kako bi parcele bile uredne, naš sagovornik tvrdi da blata u jesenjim i zimskim mesecima mora biti, pogotovo kada se često iskopavaju nova mesta.