BEOGRAĐANI koje je ovih kišnih dana nekim slučajem "izdao" kišobran, ne moraju ga odmah otpisati - gospođa Ljubinka Bošković više od 40 godina ih u radnjici na Dorćolu popravlja i izrađuje.

Kišobrani se danas mogu kupiti na gotovo svakom koraku. Ima ih u raznim bojama, dezenima, pa čak i oblicima. Ima onih koji staju svega stotinu, ali i nekih čija cena dostiže i po više hiljada dinara.

Kišobran je nekada bio neizostavan modni detalj, a danas je najčešće samo potrošna roba. Oni koji se, pak, ne slažu sa ovom tvrdnjom i nisu spremni da se tek tako odreknu svog voljenog modela, mogu svratiti u Višnjićevu broj 6 na Dorćolu - u poslednju beogradsku radnju u kojoj se popravljaju kišobrani.

DOLAZILI ČAK I TITOVI ROĐACI KADA je Ljubinka Bošković 1971. otvorila radnju u Višnjićevoj 6, retko ko je razmišljao o pokretanju sopstvenog biznisa. To je, kako kaže baka Ljubinka, u ono vreme bilo gotovo nezamislivo. Ipak, kišobrane su u njenoj radnjici kupovali i popravljali mnogi poštovani Beograđani, pa čak i neki od članova Titove porodice.

Sedamdesetogodišnja Ljubinka Bošković, koja je početkom sedamdesetih godina prošlog veka otvorila ovu radnju, kaže da se ovim zanatom bavi isključivo iz ljubavi, jer od popravke kišobrana danas teško da može da se živi.

- Uglavnom popravljamo kišobrane, a inače ih i pravimo, samo ne u onoj meri kao ranije - kaže baka Ljubinka prisećajući se vremena kada se dobro živelo od prodaje.

Jesenje kiše u ovu dorćolsku radnjicu donose nešto više posla, ali tokom letnjih meseci jedva da može da se zaradi za režije.

- Najbolje i najlakše bi bilo prodavati nove kišobrane. Međutim oni su moji "pacijenti" i volim kada mogu da ih "izlečim" - sa osmehom na licu objašnjava "doktorka". - Nekada je bilo moguće popraviti gotovo svaki kišobran, ali danas to nije slučaj, jer se potrebni delovi više ne proizvode. Zato je zbog nabavke delova za popravku jednog nekada potrebno "žrtvovati" i nekoliko kišobrana.

Prema rečima gospođe Ljubinke, njena radnjica se nije mnogo promenila u poslednjih 40 godina i jedina je u ovoj dorćolskoj ulici koja prolaznike može da podseti na neka prošla vremena.

Ako ste i vi možda ponosni vlasnik nekog antikviteta koji se pokvario, umesto da ga bacite u đubre možete svratiti do Dorćola i pokušati da mu još malo "produžite život".

ZNANJE PRENELA NA ĆERKU TATJANU

PREMA Ljubinkinim saznanjima, ona je poslednja "doktorka" za kišobrane u Beogradu, a možda i na svetu. Ipak, svoje znanje prenela je i na ćerku Tatjanu, pa će po svoj prilici Beograđani još dugo imati gde da nađu leka za svoj kišobran "u nevolji".