Za ekskurzije prosvetarima i do 1.000 evra?

B. BORISAVLJEVIĆ

26. 10. 2012. u 21:57

За екскурзије просветарима и до 1.000 евра?
Dnevnice prosvetnih radnika koji vode đake na ekskurzije određuje Savet roditelja. Tarifa od 25 do 50 evra po učeniku, svako maksimalno može da bude zadužen za 20 đaka

NASTAVNIK koji vodi đake na ekskurziju u inostranstvo, u proseku, na ime dnevnice zaradi od 350 do 400, a u posebnim slučajevima i do 1.000 evra. Odluku o tome gde će se putovati i po kojoj ceni, kao i visini dnevnica za nastavnike donosi Savet roditelja škole. Cena putovanja i visina nadoknade za nastavnike zavisi i od socijalne strukture đaka u jednoj školi, odnosno koliko su roditelji spremi da izdvoje.

Praksa je pokazala da se za skuplja putovanja, uglavnom, odlučuju u elitinim gimnazijama, dok srednje stručne škole biraju skromnije aranžmane. Prema svojoj platežnoj moći roditelji određuju i kolika će biti dnevnica nastavnika. U zavisnosti od škole do škole, novčane nadoknade koje dobijaju profesori kreću se od 20 do čak 50 evra po učeniku.

Da bi se organizovalo putovanje potrebno je da 60 odsto učenika na nivou razreda ili odeljenja želi da putuje. Dešava se i da je manje zainteresovanih đaka, pa se onda spajaju grupe. Dosadašnja praksa je pokazala da je obično od 10 do 15 zaniteresovanih učenika, a prema Pravilniku Ministarstva prosvete jedan nastavnik je zadužen za grupu od 20 učenika. Međutim, retko se dešava da se prijavi toliko učenika.

RADIJE U INOSTRANSTVO NEGO U SRBIJU MINISTARSTVO prosvete preporučilo je školama u maju da se ekskurzije za učenike treće godine srednje škole organizuju u Srbiji. Međutim, škole to nisu prihvatile, već su se opredelile isključivo za putovanja u inostranstvo. Nadležni su preporuku dali na predlog koji im je uputio Forum beogradskih gimnazija.

- Mi se uvek odlučujemo za najjeftiniji ponudu, jer je platežna moć roditelja naše dece manja nego, recimo, njihovih vršaka iz gimnazija - kaže Nada Trifković, direktorka Medicinske škole "Beograd". - Pravilo je da se uvek bira ponuda u dinarima, jer kada je izražena u evrima nikada se ne zna koliko će rasti kurs. Ovako roditelji znaju kolika im je tačno rata svakog meseca. Dnevnice nastavnika su 25 evra, takođe, u protivdinarskoj vrednosti.

Tripković ističe da u ovu školu idu deca iz unutrašnjosti, čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate skupa putovanja. Zbog toga se bira ono najpovoljnije, kako bi što više učenika bilo u mogućnosti da otputuje u neku od evropskih prestonica.

Ove godine je mnogo škola odustalo od organizovanja ekskurzija, zbog malog interesovanja đaka. Neke škole su se na ovaj korak odlučile jer pojedini učenici još nisu isplatili prošlogodišnja putovanja, pošto su roditelji zapali u tešku materijalnu situaciju i nemaju para.

RODITELjI TRAŽILI DA IDE DIREKTORKA

MARIJA Miletić, direktorka 14. beogradske gimnazije, demantuje da je od ekskurzija zaradila 2.500 evra.

- Navodi Foruma beogradskih gimanzija su tendenciozni i upereni protiv naše ustanove - ističe Miletić. - Razlog za to je što smo najuspešnija gimaznija u Srbiji. Inače, zbog nemilih događaja pre par godina, Savet roditelja je doneo odluku da direktor škole ide obavezno na ekskurziju.

PROPISI, PROPISI

NAČELNIK Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić objasnio je da direktor može da ide na ekskurziju ako je vođa puta ili nastavnik, kao i da većinu maturskih putovanja u inostranstvo vode upravo direktori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Po komn zakonu?

27.10.2012. 11:28

Upravo sam se vratio sa sluzbenog puta iz inostranstva (Luksemburg). Dobio sam dnevnice od po 80 eura + placen smestaj + prevoz. Naravno, od 80 eura morao sam da platim rucak, veceru, transfer od i do aerodroma, telefonski racun, ... Bilo je dovoljno. To su pare koje pripadaju i prosvetnim radnicima i oni ih dobijaju od poslodavca (drzave) prilikom urucenja putnog naloga. Ni po zakonu, ni po elementarnim moralnim normama, ne pripada im nista od tih 1000 eura koliko reketiraju roditelje.

roditelj

27.10.2012. 14:50

@Po komn zakonu? - Nije u redu da svoj sluzbeni put poredite sa vodjenjem ucenika na ekskurzije. Ja imam dete koje je treca godina gimnazije, odlican djak, ali ne bih ga vodila na ekskurziju sa jos tridesetoro dece koja su kao on ni za kakve pare. Tesko je to gospodine, mnogo teze nego sto je vama bilo na putu u Luksemburgu.

goran.s

27.10.2012. 21:11

@Po komn zakonu? - Sta je tesko.Kako ste ih naucili tako se i ponasaju.Kad ih vodite u diskoteke a ne u muzeje normalno je da dodje do incidenata.Ako je tesko sto ne sedite kuci.Da skratim od mene ni centa.

Dragan

28.10.2012. 08:38

@Po komn zakonu? - I ja ni za kakve pare ne bih praznio kontejnere ni cistio WC pa to ne znaci da djubretari i baba sere trebaju da dobijaju 1000 eura preko svoje plate za ovaj posao ...

nastavnik

28.10.2012. 09:39

@Po komn zakonu? - Gde dod da ih vodite, kada se vrate u hotel, podivljaju. Mozete celog dana da ih setate od manastira do manastira, pa ipak uvece ne spavaju, vec luduju. Trce od sobe do sobe, lupaju vratima, a nastavnik u hodniku drezdi, trazi od uprave hotela da skidaju brave sa vrata od terasa da ne bi nekome palo na pamet da preskakanjem preko terasa ide do druge sobe. Ja sam, konkretno, vodila sedmake na dvodnevnu ekskurziju. Pitala sam direktora da ne idem i rekao mi je da to mogu ako otvorim bolovanje.

Otac

28.10.2012. 12:44

@Po komn zakonu? - @nastavnice, cak i kada i ako podivljaju, obezbedjenje hotela i policija su nadlezni da tu decu smire i dovedu u red sa ili bez kaznjavanja. To je nesto sto vas uopste ne interesuje niti trebate da budete placeni za to. Ako ste smisao putovanja nasli u batinanju svojih ucenika i za to jos trazite 1000 eura za oko 5 dana, vama bi trebalo zabraniti i sluzbena putovanja na ekskurzije i rad u skoli.

nastavnik

28.10.2012. 22:52

@Po komn zakonu? - O kakvom batinanju pricate? Na decu ne smete ni da povisite ton, a nikome ni na pamet ne pada da nekog udara. U hotelima cesto nema adekvatnog obezbedjenja, a sa ucenicima oni svakako ne zele da se petljaju. Nastavnik je za decu odgovoran i ako se nesto, ne daj Boze, desi, taj nastavnik snosi odgovornost i njega ce lincovati mediji. Svako ko je bar jednom vodio decu na ekskurziju zna da je to nocna mora, a ja bih rado svoju dnevnicu dala mamama i tatama da vode decu i da vide kako se ponasaju!!!

branik

29.10.2012. 10:47

@Po komn zakonu? - A koliko obaveza je tokom radnog dana gospodin i mao na putu? Radno vreme nastavnika na ekskurziji je 24 sata i odgovornost ogromna za sve sto se tamo dogadja. Na prvom mestu moralna! Jedan zidar za desetak sati rada zaradi oko 50e, pa ne vidim sta je tu strasno, ako za 24 sata ja zaradim oko 100e. Na Savetu roditelja smo nudili predstavniku roditelja da podje sa nama, radi sve sto i mi, spava kad i mi, da proceni vrednost dnevnica. Zamislite, svi su odbili, uz obrazlozenje

Nenad

28.10.2012. 01:37

Djake na ekskurzije ne vode prosvetni radnici nego turisticke agencije i njihovi vodici. 90% njih (osim profesora stranog jezika) ne zna ni jedan strani jezik a od geografije znaju samo gde se nalazi njihovo rodno selo. Kada bi oni takvi kakvi su, samo jedno dete vodili u inostranstvo, pitaj Boga gde bi oboje stigli.

branik1

29.10.2012. 11:26

@Nenad - decu vode nastavnici, a ekskurziju organizuje agencija. Nastavnik odgovara za bezbednost, a agencija za organiciju (prevoz, smestaj, posete...) Treba biti veoma hrabar pa na ekskurziji leci u krevet dok deca krecu u nocne pohode. Verovato ih nisu dobro vaspitali u skoli, kad se tako ponasaju, ili, mozda, kod kuce. Dnevnicu, ili nadnicu za strah, odredjuju sami roditelji, kao sto biraju i agenciju. Nego, da li je nekad neki nastavnik terao roditelje da posalju decu? Pre mislim da je obrnuto.

gara

03.11.2012. 17:14

Ljudi,ogromne su to pare koje se roditeljima otimaju za ekskurzije i rekreativne nastave.Ucitelji i nastavnici prvo zaraze decu sa tim lepim pricama,pa onda ovi histerisu roditeljima koji jedva sklapaju kraj sa krajem.Moje nece ici na te pljackaske pohode,ne dam pare za koje cu da se tresem sta sve moze da se desi,a opet sa druge strane-divim se prosvetarima koji pristaju da vode decu i na sebe primaju odgovornost,jer sva ta nasa "dobra"deca iz korena promene ponasanje kad tu nema roditelja

mirko

26.09.2013. 08:39

@ - Dvadeset tri godine sam kao vodic renomirane agencije vodio ekskurzije u inostranstvo , a sada ih organizujem kao vlasnik turisticke agencije. Radio sam odlicne programe sa uglednim gimnazijama, odgovornim profesorima i finom decom iz Leskovca, Smedereva i narocito Cacka. Nikada nismo imali problema, a roditelji su bili prezadovoljni. Proverite, pa prosudite kako pripremamo mlade ljude za globalnu buducnost, za koju je znao Cezar kada je prelazio Rubicon.