Zombi šetali centrom prestonice

R. Krasić

20. 10. 2012. u 21:40

Prva srpska “Zombi šetnja” odžana u okviru 7. festivala srpskog filma fantastike. Desetine maskiranih “leševa” prošetalo centrom Beograda

PRETPOSLEDNjE veče sedmog izdanja Festivala srpskog filma fantastike ostaće upamćeno po desetinama "leševa", doduše reanimiranih, koji su prošetali centrom grada u prvoj srpskoj Zombi šetnji. "Zombiji" - što oni stvoreni rukom majstora za maske i specijalne efekte Miroslava Lakobrije, što oni maskirani i krvlju "uprskani" u "domaćoj radinosti", protutnjali su od Trga republike do Doma omladine, gde su potom uručene "lente" Misteru i Mis Zombi šetnje, a jedanaestogodišnja Irisaja Kumalakanta ponela je titulu Male mis sanšajn Zombi šetnje.

- U svakom narodu postoji onaj deo folklora, skriven u predanjima i nasleđu, kroz koji se i ovaj događaj može posmatrati - rekao je Dragan Jovićević, programski direktor FSFF.

ZA GINISA PRVA šetnja živih mrtvaca održana je 2001. godine u Sakramentu, a Zombi šetnja koja je poslednja "ušetala" u Ginisovu knjigu rekorda je ona održana prošle godine u Meksiku, sa gotovo 10 hiljada šetača.

- Tradicija zombi šetnji je duga tek desetak godina, ali tradicija same fantastike i horora u nas je nesporno bogata. Naša predanja bogata su pričama o vešticama, mitskim bićima i herojima, a naša originalna reč vampir se koristi u svim jezicima sveta. I filmovi fantastike i horora su posle kraćeg perioda ponovo postali zanimljivi gledaocima.

Festival srpskog filma fantastike završava se večeras, kada će u Domu omladine biti dodeljena priznanja "Koskar" u šest kategorija, a Serđu Stivaletiju specijalni "Koskar" za doprinos filmskoj umetnosti.

- Pre svečanog zatvaranja festivala će, od 16 časova u Kinoteci, ekskluzivno biti prikazana jedina kopija hita Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli" koja trenutno može da se nađe na filmskoj traci, u sklopu programa "Fantastična srpska prošlost" - najavljuje direktor festivala Jovan Ristić. - Od 18 sati će u Muzeju kinoteke u okviru programa "Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike" biti prikazana još dva vrlo retka ostvarenja: prvi značajan rad Dejana Zečevića, petnaestominutni "Nekrofilm" koji je pre dve decenije nagrađen na festivalu kratkog metra, i kratki fantastični film Dinka Tucakovića "Duel" iz 1981. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rocco Siffredi

21.10.2013. 16:51

Kakve veze imaju zombiji sa sprskom fantastikom , srpskim hororom i srpskom kinematografijom? Gde su vampiri (najpoznatija srpska reč na svetu), gde je Sava Savanović, gde je Leptirica, gde su karakondžule....?