PRVIH pet porodica, korisnika socijalnih stanova u naselju Kamendin, moraće da se iseli iz svojih novih domova zbog neplaćanja računa. Stambena komisija za dodelu socijalnih stanova na predlog Sekretarijata za socijalnu zaštitu donela je odluku o raskidu ugovora sa stanarima jer nisu na vreme izmirivali svoje obaveze. Nagomilani računi za ovih pet porodica dosegli su gotovo 1.500.000 dinara samo za Infostan, a većini je zbog duga isključena i struja. Njihovi stanovi biće, kako je najavljeno, dodeljeni onima koji su na prethodnom konkursu ostali ispod crte.

Najveće dugovanje od 556.439 dinara za komunalije ima porodica D. K., koja u stanu živi sa troje dece, snajom i dvoje unučadi. Sinu koji je u svoj dom doveo suprugu sa decom, ponuđen je posao u "Gradskoj čistoći", ali ga je on odbio, kako nezvanično saznajemo, uz obrazloženje da je plata - mala. Prema nezvaničnim informacijama, oni nisu hteli da sklope sa "Infostanom" ugovor o plaćanju dugovanja na rate. Imaju veliko dugovanje za električnu energiju zbog čega im je isključena struja. Ništa manja dugovanja nemaju ni ostale porodice - u proseku oko 300.000 dinara, dok je najskromniji neplatiša sakupio 126.137 dinara duga za usluge "Infostana".

GRADI SE, GRADI GRAD Beograd socijalne, neprofitne stanove gradi na dve lokacije, u Kamendinu i u naselju Ivan Ribar na Novom Beogradu. Kamendin je prigradsko naselje koje se nalazi u Zemun polju i tu je na osnovu tri konkursa već useljeno 317 stanova, a u toku ove i naredne godine planiran je završetak još 400 stambenih jedinica.

- Ako se ne bude poštovala dinamika plaćanja rata iz prvog i drugog konkursa, ugroziće se finansiranje izgradnje zgrada, koje su planirane za sugrađane u narednom konkursu - poručuju iz gradske vlasti. - Stanove onih sa kojima budemo raskinuli ugovor ponudićemo učesnicima prethodnog konkursa koji su se našli ispod crte.

Svim porodicama koje su imale dugovanja prema "Infostanu" omogućeno je da obaveze izmire na rate, ali akciju koja je trajala tokom avgusta je potpisalo tek 36 porodica, a Grad je obezbedio sredstva u iznosu od šest miliona dinara za naknadu ovih dugovanja najugroženijim porodicama. Neki od dužnika potpisali su ugovor o otplati duga na rate, ali ga opet nisu ispoštovale, ili su pak plaćale nove račune, dok su stare odbijali da namire.


POSLEDNjE UPOZORENjE ZA 110 KORISNIKA

GRAD je nedavno poslao i poslednje upozorenje za 110 korisnika koji u prethodnom periodu nisu redovno isplaćivali ugovorom propisane obaveze. Oni su, kako je rečeno, prešli crtu od tri ili više neplaćene rate za stan koji su kupili po subvencionisanim cenama, a mesečna rata im je oko 150 evra. Od 2.000 kupaca njih 755 ne plaća redovno dospele obaveze. Jednu ratu duguje 397 porodica, a dve nije platilo njih 248.


JEDAN OD TRIDESET DVOJE PRIHVATIO PONUĐENI POSAO

KAKO nam je rečeno u gradskoj upravi, u naselju Kamendin su pozvani nezaposleni stanari da se prijave na poslove u javnim preduzećima kako bi imali sredstva za plaćanje komunalija. Međutim, od trideset dvoje zainteresovanih, samo jedan žitelj naselja je prihvatio ponuđen posao.