Mega hotel pored Zoo-vrta

M. R. MILOSAVLJEVIĆ

09. 10. 2012. u 20:55

Мега хотел поред Зоо-врта
Dugo najavljivani projekat na mestu zgrade "Beka" mogao bi uskoro konačno da zaživi. Urbanistički projekat čeka na usvajanje, zatim sledi pribavljanje dozvola

DORĆOL je na dobrom putu da postane domaćin prestižnom hotelskom kompleksu. Nekadašnja zgrada "Beka" preko puta Zoološkog vrta ustupiće mesto ogromnom, multifunkcionalnom kompleksu površine 94.000 kvadratnih metara, ukoliko se ostvare težnje grčkog investitora, kompanije "Lamda divelopment". Ova firma kupila je zgradu "Beka" još 2007. godine za 55,8 miliona evra i angažovala arhitektonski biro Zahe Hadid, jedne od najčuvenijih arhitekata današnjice.

Na pomenutih 94.000 kvadrata trebalo bi da se smesti rezidencijalni, komercijalni i poslovni prostor, ali i hotel sa pet zvezdica. Ova lokacija bi postala svojevrsni "centar centra grada", u kojem će biti mesta za najrazličitije sadržaje - šoping, šetnju i odmor, ali nije isključeno da bude i turistička atrakcija. Predstavljaće novu sponu između grada i reke, i, što je najvažnije, otvoriće hiljadu novih radnih mesta. Ceo projekat vredi oko 200 miliona evra i poštuje sve propise o zaštiti okoline.

Javna prezentacija projekta otvorena je u utorak u prostorijama Gradske uprave u 27. marta 43-45, i moći će da se vidi svakog radnog dana do 16. oktobra, između 9 i 15 sati. Ako urbanistički projekat bude usvojen, investitor će moći da uđe u proceduru za pribavljanje svih potrebnih dozvola za gradnju od Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

KOMPLEKS DEO BEOGRADSKE TVRĐAVE

TEREN na kojem bi se ovaj kompleks izgradio pripada Beogradskoj tvrđavi, i deo je spomenika kulture od izuzetnog značaja za državu. Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture je u martu ove godine propisao uslove zaštite tog područja, a sve sugestije uvrštene su u projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

miki

11.10.2012. 19:29

A niko ne spominje da je plac na kome treba da se gradi velelepni hotel sporan i da se oko njega sude Grci, vojska i Beomedicina!? Ovako nesto samo moze kod nas

Iksy

24.10.2012. 15:12

Bezveze. :( MIslim, izgleda sjajno, ali nije Kalemegdan pogodno okruzenje za takav stil... Treba da ostane ono sto jeste.