Mali raj na Zemunskom keju

I. D. LABOVIĆ

30. 08. 2012. u 21:47

Privode se kraju radovi na izgradnji obaloutvrde i šetališta u najlepšem delu Zemuna. Radovi obavljeni iz nekoliko faza, ukupna vrednost oko 300 miliona dinara

RADOVI na izgradnji obaloutvrde na Zemunskom keju, vredni oko 300 miliona dinara, biće završeni u ponedeljak 3. septembra, posle devet meseci napornog i, neretko, opasnog posla.

Izgradnja obaloutvrde najznačajniji je građevinski poduhvat koji je omogućio da Zemun posle čak 200 godina ponovo dobije pristanište i trajnu zaštitu od plavljenja Dunava. Pristanište sa popločanim šetalištem prostire se u dužini od 450 metara, od restorana "Šaran" do "Venecije", a građani će donje šetalište, zbog visine na kojoj je izgrađeno u odnosu na prosečni vodostaj Dunava, moći da koriste tokom cele godine.

Zbog obima posla, radovi su se sprovodili u dve etape.

BEDEMI ŠTITE I OD POPLAVA OSIM što je estetski uređen, Zemunski kej sada ima čvrste i visoke "bedeme" koji će ga štititi od izlivanja Dunava. Odbrambena linija gradila se poštovanjem konzervatorskih uslova i dodavanjem mobilne opreme koja se montira u periodu kada nailaze velike vode na Dunavu, tako da je Stari kej zadržao svoj postojeći izgled.

- Prva faza u koju je uloženo 125 miliona dinara, obuhvatila je izradu nožice nasipa u dužini od oko 500 metara, kao i radove na tri izliva kolektora - kaže Miloš Milovanović, direktor JVP "Beogradvode". - U drugoj fazi, koja je koštala 175 miliona, pristupilo se izradi obaloutvrde sa šetalištem. Ona je obuhvatila i deo tribina sa postavljanjem panoramskog durbina i klupa. Preostaje da se uradi još deo kod terase restorana "Venecija".

Za konačan izgled Keja biće zaduženi "Beograd put" i "Zelenilo", koji će zaokružiti estetsku i funkcionalnu celinu novog izgleda Zemunskog keja, tako što će asfaltirati i urediti zelene površine u okolini obaloutvrde.

Mališane, ali i odrasle, posebno će obradovati durbin koji će koštati deset dinara po minutu.

RONIOCI I MAJSTORI ZA KAMEN

U PROTEKLIH devet meseci na uređenju Keja radilo je 100 radnika različitih specijalnosti. Bili su angažovani čak i ronioci i specijalisti za slaganje kamena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

peca

01.09.2012. 09:08

Sve je to lepo sto rade, a sad pogledajte gde je plaza,nema je uopste zbog obaloutvrde jos od onog prvog dela koji su gradili. Sad da naspu pesak na Lido da nam vrate plazu.