Šapić: Bićemo centar prestonice

A. KRSMANOVIĆ

petak, 20. 07. 2012. u 22:18

Шапић: Бићемо центар престонице
Aleksandar Šapić, prvi čovek Novog Beograda: Rešavanje problema parkinga i nehigijenskih naselja, završetak izgradnje brojnih saobraćajnica

NOVI Beograd je možda nekada bio spavaonica, ali sada je poslovni centar prestonice, urbanistički uređen kao najmoderniji gradovi na svetu. Ovim rečima Aleksandar Šapić, proslavljeni vaterpolista i jedan od najtrofejnijih srpskih sportista koji je pre nekoliko nedelja izabran za predsednika opštine Novi Beograd, počinje razgovor za "Novosti".

Šapić je na mestu pomoćnika gradonačelnika Dragana Đilasa najviše pažnje posvećivao mladima i sportistima, ali obećava da će u naredne četiri godine u najmnogoljudnijoj beogradskoj opštini nastaviti da vodi brigu o omladini, deci, ali i najstarijim sugrađanima.

* Koje su oblasti kojima ćete se posvetiti na početku svog manadata?

- Za početak, pokušaću da na najbolji način u razgovoru sa profesorima i direktorima škola, građanima i učenicima, iskoristimo kapacitete koje ima Novi Beograd, a nije ih imao nikada u svojoj istoriji. Ova opština sada ima "11. april", najbolji bazen u gradu, odličnu Halu sportova, bioskope "Fontanu" i "Jugoslaviju", koje je grad renovirao i sredio. U narednom periodu treba da se završi ono što je započeto i da se ovi kapaciteti iskoriste i omogućimo građanima da u njima konačno i uživaju.

LIČNA KARTA ALEKSANDAR Šapić je rođen 1. juna 1978. godine u Beogradu. Diplomirao je 2003, magistrirao 2009. a doktorirao 2012. u oblasti industrijskog menadžmenta. Jedan od najboljih vaterpolista sveta svih vremena za nacionalni tim je nastupao od 1995. do 2008, osvajač je mnogobrojnih medalja na najvećim takmičenjima. Krajem 2009. imenovan je za pomoćnika gradonačelnika, od jula 2011. predsednika je GO Demokratske stranke. Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

* Koji su najveći izazovi u oblasti infrastrukture?

- Parking je godinama problem, ali to je stvar koja se posetepeno rešava. Postoje i brojni problemi o kojima ja ne znam, pa mi je zbog toga ideja da otvorim komunikaciju sa građanima i da nas o svim svojim nedaćama i potrebama sami obaveštavaju. Niko ne može da zna da li je u nekom kraju automobil godinama parkiran na javnom prostoru i kao staro gvožđe zauzima mesto onima koji su registrovani. Bićemo otvoreni za sve, nadam se da će mesne zajednice konačno postati naš prvi kontakt sa građanma.

* Da li će saobraćajnica Vojvođanska - Tošin bunar biti završena?

- Sa kompletnom izgradnjom pristupnih saobraćajnica Mosta na Adi, kao i mosta Zemun - Borča, Novi Beograd će biti geografski centar Beograda. Koliko sam trenutno upoznat, problem saobraćajnice Vojvođanska - Tošin bunar je imovinske prirode, a i ona je u nadležnosti gradske uprave. Završetak je neminovan, jer se u tu saobraćajnicu praktično "uliva" put koji ide sa Mosta na Adi. Imam ideje koje ću izneti u narednom periodu, a mogu da budu dobre ne samo kao gradski, već i državni projekt.

* Koji je deo Novog Beograda najneugledniji i smatrate da bi trebalo da bude uređen?

- Rođen sam u Novom Beogradu, ovde sam odrastao i, osim kratkog perioda u inostranstvu, čitav život sam proveo ovde. Ni za jedan deo ne mogu da kažem da je ružan. Jedino mogu da primetim da postoje nehigijenska naselja koja treba srediti i, kada se stvore uslovi, preseliti te ljude na bolje mesto - zaključio je Šapić.


OLIMPIJSKO ZLATO (NI)JE DALEKO

* MOGU li vaši vaterpolisti doneti zlato iz Londona?

- NA ovo nezahvalno pitanje odgovoriću kao bivši sportista, a ne navijač. Osvojiti zlato u bilo kom sportu je izuzetno teško. Treba da budu spremni, da igraju najbolje što znaju i u tom slučaju imaju veliku šansu da osvoje medalju. Lično sam osvojio sva zlatna odličja osim olimpijskog, ako ga ovi momci uzmu osećaću se kao da sam to ja uradio.

POZNATI PO SPLAVOVIMA I SPORTU

* POSEBNO bogatstvo opštine su reke, obale, splavovi.

- Dodatno bi trebalo srediti i priobalje Save i Dunava. Sada je donet zakon o uređenju splavova koji propisuje veličinu i standard, pa sam siguran da će se i ta oblast srediti. Novi Beograd je prepoznatljiv po dobrom provodu. Uostalom, sve najvažnije sportske i muzičke manifestacije u ovom delu Evrope održale su se upravo u našoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Kragujevac

23.07.2012. 11:24

Zaradio je on para dovoljno da kupi jos 100 diploma doktora nauka, ali sta ce mu. Dovoljna mu je jedna.

Voždovac

23.07.2012. 23:02

Samo napred Šapiću! Nadam se samo da nećeš postati nepošteni, korumpirani političar kakvih je bar 90% u Srbiji!

Miro Markovic

26.07.2012. 06:23

Kao sportista si bio najbolji medju najboljima. Nikada necemo da zaboravimo sve radosti koje si ti, sa tvojim drugarima iz vaterpolo timova, svima nada donosio. Pamtimo sve zlatne medalje, sportkse bitke i divne momente. Jos jednom, hvala ti za sve to! Nadajmo se da ces postati isto tako "zlatan" u politici, koja u narodu nije bas popularna profesija, Ali, ako si vec odlucio da budes politicar, neka tako i bude i neka te postenje i sluh za narodno dobro vodi napred. Ziveo na mnogaja ljeta!