Borba za očuvanje reke

N. V. B.

30. 06. 2012. u 21:25

Tradicionalna manifestacija povodom obeležavanja Dana Dunava održana na Adi Huji. Pored promocije zdrave hrane, izložbi i interaktivnih radionica, organizovan i muzički program

CENTRALNOM proslavom Dana Dunava u Supernatural parku u subotu je obeležen i početak revitalizacije Ade Huje. Pored promocije zdrave hrane, izložbi i interaktivnih radionica, u sklopu muzičkog programa nastupio je dečji hor "Čarolija", a po podne i grupa "Naked i Marčelo & Filteri". Održana su i dva okrugla stola "Zelena oaza u centru grada" i "Dunav - reka saradnje 14 zemalja Evrope".

Ova manifestacija u Srbiji se održava devetu godinu zaredom, a osim u Beogradu obeležava je još 27 gradova u Srbiji, kao i u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti najveće evropske reke, u čijem slivu živi 80 miliona ljudi. Cilj organizovanja proslave je da što veći broj građana, posebno najmlađih, razvije svest o tome koliko je važno čuvati i zaštititi ovu reku, čijem slivu pripada 92 odsto teritorije naše zemlje. Takođe, Dunav je od ogromnog značaja jer povezuje Srbiju sa centralnom Evropom i Crnim morem. Takođe, dva najveća srpska grada Beograd i Novi Sad nalaze se na ovoj reci.

KONKURS U okviru kampanje "Dan Dunava", u saradnji sa novinarskim udruženjima ponovo je pokrenut i konkurs za najbolji objavljeni novinski članak, radio prilog, TV prilog ili internet objavu, a koji se moraju odnositi na Dunav i aktivnosti usmerene ka promociji vode i očuvanju dunavskog ekosistema. Konkurs traje do 1. septembra 2012. godine i u njemu mogu učestvovati svi novinari i urednici - autori članaka i priloga, koji su zaposleni u medijima na teritoriji Republike Srbije, a autore najboljih radova očekuju interesantne nagrade.

- U današnje vreme kada je životna sredina globalno uvrštena među najznačajnije teme, veoma je važno da svaka zemlja odgovorno čuva svoja prirodna bogatstva - istakao je Filip Veler, generalni sekretar Evropske komisije za Dunav (ICPDR). - Danas sam se još jednom uverio da je i Srbija iz godine u godinu sve posvećenija očuvanju Dunava i njegovih pritoka. Jedini način da uspemo u zajedničkom cilju je da ne prekinemo borbu za zaštitu najlepše evropske reke, koja spaja sve stanovnike njenog basena.

U realizaciji manifestacije učestvovali su Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode i "Koka-kola" sistem, uz podršku velikog broja partnera iz vladinog i nevladinog sektora. Takođe, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je partner u organizaciji od 2005. godine, a u realizaciji proslave pomogli su i JKP "Zelenilo - Beograd", JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", JKP "Gradska čistoća" i Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd".

KAMP

NA Velikom ratnom ostrvu biće održan i šesti studentski eko-kamp "Sačuvajmo Dunav". U dve grupe, u periodu od 22. jula do 4. avgusta 2012. godine, 50 izabranih studenata će imati priliku da kroz zanimljiva predavanja, praktičan rad i zabavu upozna različite aspekte životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije