BROJ džeparoša u prestonici je, kako tvrde nadležni iz Policijske uprave za grad Beograd, iz dana u dan sve veći. Još više džepnih krađa očekuje se s dolaskom leta i godišnjih odmora, kada su autobuska i peronska stajališta, prepuna neopreznih, ali i novčano bogatijih putnika. Svakog trenutka, u gradu ordinira stotinak džeparoša, a da stvar bude crnja, među njima je sve više dece i - žena.

Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa u PU Beograd, objašnjava da se najveći broj krađa izvrši u gradskom prevozu, na linijama "7", "31", "50", "83"...

- Najugroženiji su putnici koji se prevoze vozilima gradskog saobraćaja, a čije linije su duže - tvrdi Mitrović. - To olakšava lopovima posao, jer imaju vremena da dobro, u gužvi, osmotre žrtvu i neprimetno je opljačkaju. Ali, isto tako, sve su rizičnija i stajališta jer su na njima česte gužve, ljudi se guraju da uđu u prevoz, a sa njima i džeparoši, kojima je to dobro došlo da lakše dođu do plena.

U poslednje vreme, međutim, sve više je džepnih krađa po tržnim centrima i u Knez Mihajlovoj, zatim restoranima, podzemnim prolazima, i čak i u bolnicama. Sve više je i stranaca, pre svega žena, koje džepare. U ovom poslu, kako navodi, "prednjače" Bugarke, čije su mete uglavnom starije žene.

USLOVNE KAZNE KRIVIČNI zakon za džepnu krađu predviđa zatvor od najviše tri godine. Međutim, do sada ne postoji ni jedan zabeležen slučaj da je neki džeparoš dobio toliku robiju. Kazne su, uglavnom uslovne, maksimalno do godinu dana zatvora.
- Najveći problem je što pravosudni sistem "stimulativno" deluje na džeparoše. Policija sve čini da ih uhvati na delu, a tužilaštvo ili sud ih sa minimalnim kaznama, puste na slobodu.

- Nedavno je jedna Bugarka odžeparila 83-godišnju Amerikanku, koja je na samo nekoliko sati bila u šetnji kroz Beograd. U podzemnom prolazu na Terazijama joj je, "u sekundi", usred bela dana, uzela novčanik i sav novac koji je imala kod sebe, platne kartice i pasoš.

Profil džeparoša ne postoji. Među njima ima akademskih slikara, ali i narkomana, alkoholičara i dosta kockara. U "poslu" su često i cele porodice, a ima i takvih gde se glava kuće, koji ima 75 godina, ovim bavi od detinjstva. Sve je više žena, a najmlađi među džeparošima, koji je već dobro poznat policiji, ima samo devet godina! I, može da "odradi" i deset novčanika za dan!


NAJVIŠE KRAĐA NA NOVOM BEOGRADU

PREMA statistici nadležnih iz Odeljenja za suzbijanje džepnih krađa, tokom 2010. policiji je prijavljeno 3.001 džepna krađa, a prošle - 3768. Ipak, kako kažu, tamna brojka je mnogo veća. Najčešće žrtve džeparoša su penzioneri i mlađe osobe. Najugroženije opštine su Novi Beograd, Savski venac i Voždovac.


RUKE U DŽEPOVIMA ILI NA TAŠNI

KAKO se odbraniti od lopova?

- U prevozu treba držati ruke u džepovima ili na tašni u kojoj je novac. Dame treba da paze kakvu torbu nose, najsigurnije su one preko grudi. Nikad ne ostavljati tašnu da visi sa stolice, ne držati novčanik u zadnjem džepu. I što je najvažnije, nikad ne držati kartice i pin kod na jednom mestu!