NAPAD vrane, koji se dogodio tokom ranog jutra u Palmotićevoj ulici broj 10, izazvao je paniku među prolaznicima. Osim šoka, na sreću, nije bilo ozbiljnijih povreda, a vrane su već tokom jutra prestale da "atakuju" na prolaznike.

Incident u kojem se vrana obrušila na roditelje koji su rano ujutru vodili dete u vrtić uplašio je prolaznike koji su je povicima oterali. Ovakvi napadi, međutim, postali su česti u prestonici u ovo doba godine.

- Tokom proleća vrane napadaju u niskom letu, vrlo su nervozne, a čak i mladunci umeju da uplaše građane - kaže ornitolog Dragan Simić. - Vrane svakog proleća prave gnezda na visokom drveću i prolaznike u blizini gnezda doživljavaju kao potencijalnu opasnost jer se boje za svoje mladunce. To je normalna prirodna pojava, a već je kraj sezone i napadi polako posustaju.

Zanimljivo je da su vrane prilično inteligentna bića i izuzetna su zlopamtila. U stanju su čak i da upamte čoveka koji im se zamerio. Prošle godine je, recimo, jedna vrana na Slaviji zapamtila radnika po šlemu i napala ga dva puta u roku od nekoliko dana!

Vrane su i prošlog proleća u novobeogradskom bloku 33 kreštale, letele u nisko i agresino proletale između ljuljaški, automobila i ljudi. Prolaznici ovog bloka u strahu su izlazili na ulicu prve nedelje juna, a zatim su svi napadi, odjednom, prestali. Zbog toga se i ovom prilikom savetuje da je najbolje izbegavati prolazak ispod drveća za koje se sumnja da je stecište vrana. Takođe, dobro je znati da vrane napadaju samo ujutru i predveče.

NEKA VAS ZMIJA NE IZNENADI

GRAĐANI u manje urbanim sredinama (čak i Bežanijska kosa) ne bi trebali da se iznenade ukoliko narednih meseci na putevima vide zmije koje kreću u potragu za vodom. Ove zmije nisu opasne i nikada nijedan Beograđanin nije zaradio ujed.