Beograđani - vaterpolisti amateri na Svetskom prvenstvu

M. R. MILOSAVLJEVIĆ

utorak, 29. 05. 2012. u 22:17

Београђани - ватерполисти аматери на Светском првенству
Amaterski Vaterpolo klub "Pijani somovi" iz Beograda uskoro na Svetskom prvenstvu u Italiji. Klub osnovan u - kafani

ODLAZAK na šampionat sveta je san svakog sportiste, ali ga samo mali broj njih i odsanja. Neki čitave karijere, pa i živote, posvete tome. Mnogi ne uspeju, ali oni kojima to pođe za rukom, ulaze u legendu.

Članovi amaterskog vaterpolo kluba "Pijani somovi" verovatno nisu ni sanjali da će, kada su pre šest godina rešili da osnuju klub, stići do Svetskog prvenstva za amatere.

- Počelo je veoma neozbiljno, a eto, 1. juna smo u Rićioneu u Italiji na 14. FINA Masters kupu - kaže Rile, "zgodni bek" i nezvanični portparol "Pijanih somova". - Naravno, učestvujemo u amaterskoj konkurenciji, ali svejedno, Svetsko prvenstvo je Svetsko prvenstvo.

"Pijani somovi" nastali su 2006. godine u jednoj beogradskoj kafani, iz, kako kažu, potrebe da se negativne posledice života, po formuli "kuća-posao-žena-deca", umanje. Interesantno je da su svi manje ili više amaterski sportisti, ali da se niko od njih uopšte nije pre osnivanja kluba bavio vaterpolom.

KRŠTENI U KAFANI PIJANI som je čuveni rečni specijalitet, gde se riba priprema u belom vinu. Članovi kluba su došli na ideju za ime jedne subotnje večeri, posle treninga. - Dugom analizom utakmice, uz "dugo" pivo, shvatili smo da naziv "Pijani somovi" najbolje oslikava našu igru, pa smo se tako i krstili.

- Ja sam trenirao džudo, a ima tu i fudbalera, košarkaša...skoro svih sportova, osim vaterpola - nastavlja Rile. - Trenutno nas ima 25, i svi smo negde između tridesete i četrdesete. Sve finansiramo sami, pa i odlazak na FINA kup. Treniramo kad ima slobodnih termina, na Vračaru, Banjici, u Pančevu... Ni sami još uvek ne verujemo da idemo u Italiju, nismo nikada baš ozbiljno razmišljali o ovome, o čemu dovoljno govori činjenica da smo tek sad unajmili trenera, da nas malo "izdriluje" pred prvenstvo - kroz smeh objašnjava "zgodni bek".

O počecima kaže da su se držali za ivicu bazena možda duže nego što je trebalo, da su kapice došle tek kasnije, ali i da je prvi meč bio sa veteranima Partizana, koji se završio krajnje neočekivano.

- Sve vreme su nam govorili "Nula, nula!", aludirajući na broj golova koji ćemo im dati. Izgubili smo, tačno, ali sa 17:10, tako da smo bili prilično zadovoljni koliko smo "prebacili normu" u odnosu na predviđanja.

Iako nemaju velika očekivanja od puta u Italiju, "Pijani somovi" ističu jedini motiv koji stoji iza njihovog kluba je druženje. Ono što je počelo u kafani, može vrlo lako da se proširi na ceo svet. Nema sumnje da će, kako god prošli na FINA kupu, "Somovi" ostati vedri i nasmejani i nastaviti da se druže. Duh je tu, a igra samo spaja.

JURE TITULU I NA MASTERS KUPU

ITALIJANSKI gradić Rićione će od 3. do 17. juna biti domaćin 14. po redu FINA Masters kupa. Ovim takmičenjem, pored vaterpola, obuhvaćeno je sinhrono i "obično" plivanje, skokovi u vodu, kao i plivanje na otvorenom moru. "Pijani somovi" će se takmičiti u kategoriji amatera između 30 i 35 godina, sa još deset ekipa iz SAD, Rusije, Italije...

Komentari (8)

Meljacanin

30.05.2012. 09:39

Bravo za Amatere. Zelim im povratak sa medaljom. NEK JE SA SRECOM. NAVIJAMO ZA NJIH.

Max

30.05.2012. 11:46

Bravo za legende Beogada!! Ispratite ih i na prvenstvu!! Samo napred Pijani somovi :)

voja

31.05.2012. 11:33

A sto ne napisaste imena ovih divnih mladih ljudi. Ispatite ovo takmicenje, Zelim im svaki uspeh.

Zoran

12.06.2012. 20:06

Danas sam kucao na guglu AMATERSKI VATERPOLO KLUB u nadi da cu naci neki klub kojem bi se prikljucio, ali nisam nesto previse verovao da cu naci nijedan... kad ono, naidjem na ove careve.Ako primaju nove clanove... eto mene!!!