EKIPA "matematičarki" iz Srbije, koja je osvojila tri bronzane medalje i jednu pohvalu na Prvoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Kembridžu, u nedelju je stigla u Beograd. Učenice Matematičke gimnazije Nevena Nikolić, Jelena Trišović i Marijana Vujadinović osvojile su bronzu, dok je Anamarija Piri, gimnazijalka iz Sente, dobila pohvalu.

Na aerodromu "Nikola Tesla" ove vredne devojke u nedelju su, osim porodice i prijatelja, dočekali direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović i nekoliko profesora. Nisu krili radost i ponos, što će se na spisku odličja koja su osvojili učenici ove škole od nacionalnog značaja naći i nagrade sa Prve olimpijade za devojke.

- Srećni smo što su nam se Nevena, Marijana i Jelena vratile sa medaljama - kaže direktor. - One su divna deca i mnogo su se trudile. Sigurni smo da zaslužuju ove nagrade.

Marijana Vujadinović, jedna od nagrađenih učenica, kaže da smo pomalo navikli da muškarci osvajaju nagrade, ali podseća da ni devojke nisu ništa manje talentovane.

- Ova olimpijada je osmišljena da bi se matematika promovisala i među učenicama, ali to nikako ne znači da smo mi "slabije" u ovoj oblasti od naših vršnjaka - tvrdi Marijana. - S obzirom na to da se ovo takmičenje održava prvi put, očekivale smo da će zadaci biti lakši, ali je ustvari bilo poprilično teško. Drago nam je da smo uspele da osvojimo nagrade, a bilo je lepo i što smo upoznale mnogo devojaka koje imaju slična interesovanja kao i mi.


JAKA KONKURENCIJA

NA ovoj olimpijadi, koja je otvorena 10. aprila, učestvovali su timovi iz 18 zemalja - 15 iz Evrope i ekipe iz Amerike, Saudijske Arabije i Indonezije, a nacionalne ekipe bile su sastavljene od četiri učenice. Vođe tima naših uspešnih mladih matematičarki su profesor Matematičke gimnazije Mirjana Katić i predstavnik Društva matematičara Srbije Zoran Kadelburg.