Novi Beograd: Kao na Terazijama 1930. godine...

A. KRSMANOVIĆ

petak, 06. 04. 2012. u 22:13

Нови Београд: Као на Теразијама 1930. године...
Do leta će na Novom Beogradu, u blizini "Buvljaka", biti otvoren tematski park "Terazije". U pešačkoj zoni kaldrma, fontana, kafane, tramvaji sa konjskom zapregom

PREDSTOJEĆE leto Novobeograđani će moći da šetaju terazijskom kaldrmom, osveže se u staroj fontati prečnika 12 metara i provozaju tramvajem koji vuku konji! Ukoliko i žitelji Starog grada požele da pojedu sladoled okruženi damama u elegantnim haljinama i gospodom sa halfcilindrima - moraće da pređu Savu!

Izgradnja tematskog parka "Terazije", koji će biti ukrašen replikama objekata iz 1930. godine i koji se nalazi između Železničke stanice "Novi Beograd" i Tržnog centra "Super Vero", privodi se kraju. Do početka leta Beograđani će moći da se vrate u vreme pre Drugog svetskog rata, kada su Terazijama prolazili tramvaji, dame šetale u živopisnim haljinama, a gospoda nosila cilindre...

- Prema idejnom rešenju na ovom prostoru se uveliko gradi scenaristička replika Terazija iz tridesetih godina - kaže Nenad Milenković, predsednik Opštine Novi Beograd. - Terazije će činiti središnji deo trga prekriven kaldrmom, sa fontanom koje će izgledati kao stara (a ne sadašnja), ali i verne replike objekata poput hotela "Moskva", "Balkan" i "Kasina", koji će dominirati ovim prostorom. Fasade objekata, koji se trenutno grade, biće "presvučene" kulisama, kako bi što vernije prikazale predratni Beograd.

U tematskom parku Beograđani će moći da popiju kafu, da se prošetaju i opuste. Na tom prostoru nalaziće se i kafane u čijim će baštama služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba. Ovde će se odvijati i kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljaće se stari zanati, prodavati suveniri, ali i promovisati turizam prestonice. Objekti u parku, koji će inače biti zatvoren za saobraćaj, radiće tokom cele godine.

PARK U BROJKAMA * 18.000 kvadrata ukupna površina parka
* 6.800 kvadrata originalne kaldrme
* 3.700 kvadrata samo pešačkih staza
* 3.000-4.500 kvadrata poslovnog prostora
* 600 kvadrata zelene površine
* 10 objekata u celom kompleksu

- Ovaj park, koji će imati 600 kvadrata pod zelenim površinama, moći će da se iznajmljuje filmskim ekipama, modnim studijima za revije ili neke druge događaje kojima priliči ovakav ambijent - objašnjava Milenković. - Postavljaju se i šine u dužini od 400 metara, a biće i dva tramvaja koja su nekada vozila Terazijama. Očekujemo i oldtajmere, ali tek kada rešimo problem kako da ih "sačuvamo" od posetilaca.

"BUVLJAK" ĆE BITI ISELJEN

TEMATSKI park će ostati, čak i kada bude završena Železnička stanica Novi Beograd, pa i Autobuska stanica sa koje će polaziti autobusi ka Vojvodini i zapadnoj Evropi.

- Jedino će OTC, popularni "buvljak", biti iseljen, a sve ostalo ostaje - kaže Milenković.- "Terazije" će biti turistička atrakcija. Ovo je odlična lokacija za razne manifestacije. Stanica će biti po ugledu na evropske, neće zauzimati veliki prostor, nego će biti funkcionalna.

GRAD FINANSIRA GRADNjU PARKA

IZGRADNjU tematskog parka finansira grad Beograd, opština Novi Beograd je zadužena za izgradnju objekata, dok gradska preduzeća uređuju zelene površine i grade infrastrukturu. Novi Beograd će iznajmljivati prostor od 3.000 do 4.500 kvadrata i ubirati prihod. Do sada je veliki broj ugostitelja pokazao interesovanje za zakup poslovnog prostora u parku, pa se očekuje velika konkurencija kada bude raspisan javni poziv.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Tajkun Biznismenikus a la nato

06.04.2012. 23:18

a gde cusnuse buvljak, sirotinjsku/srednji sloj?! Da ne skoce gladni da nas vesaju?

Dusan

07.04.2012. 17:46

Zasto je grad dopustio da prave Terazije gube svoj originalni duh, a replika se pravi tamo negde? Zar te pare nisu mogle da budu ulozene u vracanje stare atmosfere u stari deo grada na starim Terazijama?

seljakLA

07.04.2012. 19:00

ljudi sledece nedelje zvanicno pustaju letece automobile a moja braca Srbi ce konjima da teglju tranvaje, alo bre boranijo alooo, novine ili knjige u shake.

seljakLA

09.04.2012. 08:15

@seljakLA - Da se sam dopunim.Znate li sto sam pokupio 12 ne preporucenih, a? Pa seljaci se strpali u veliki grad i ko bajagi su gradjani, al ih zavicaj vuce gde ima konja, shtala itd itd, pa im ovo sad dobro dodje da se u BG-u osecaju kao kod kuce, taj deo grada mora imati i stale i naviljke sena zbog tegljaca prevoznog sredstva, jelte. Ej Srbijo, sharena boranijo, a tebe Beoograde u bodljikave zice neka ograde.

Nbgd

07.04.2012. 19:17

Otc da isele,znaci ostavice na ulici recimo da tamo ima bar 800 zakupaca puta da hrane recimo bar cetvoro usta znaci novih 3000 gladnih usta u Beogradu,a kao zalazu se za malu privredu,zaposlenost,kakvo licemerje

super

08.04.2012. 18:16

Sve je ovo super lepo fino krasno,a moje naselje(negde na cukarici) dobije po jedan trotoar na svake 4 godine(pred izbore)...

mića

09.04.2012. 21:55

Sve će biti prelepo. Imaćemo utisak da smo u 30-tim godinama. Ne znam što li u vreme gradnje svaki dan desetak komunalnih inspektora dežura oko gradilišta ? Koliko će ih biti potrebno kada se završi replika ? Moje skromno mišljenje je da su današnje vlasti obdarene da troše novac, svakako ne svoj.