Protest protiv cenzure interneta

vn

25. 02. 2012. u 20:54

U subotu u Beogradu održan skup za ''slobodu interneta'', odnosno protiv sporazuma AKTA koji najavljuje oštru kaznenu politiku u zaštiti autorskih prava na svetskoj mreži

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u subotu u Beogradu na Trgu Republike protiv sporazuma AKTA, koji treba da doprinese usklađivanju međunarodnih standarda u zaštiti autorskih prava i pooštri kaznenu politiku za internet-pirateriju, a čije je usvajanje najavljeno i u Srbiji.

Protest je najavljen preko društvenih mreža u Srbiji, a među okupljenima su bili i neki s maskama poznate haktivističke grupe “Anonimusi”.

Na protestu su se videli transparenti “Stop AKTA”, “Budi i ti deo revolucije”, “Vikimedija - Vikipedija”, “Cenzura? Bez mene!”, “Neću apsolutizam i kontrolu informacija”, a građanima su deljeni i leci s objašnjenjem razloga za protest.

Iako je Srbija najavila potpisivanje ovog sporazuma, mnogi analitičari kažu da primena AKTA u Srbiji nije moguća, jer Srbija ne može da potpisuje međunarodne ugovore koji nisu u skladu sa domaćim zakonima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan

26.02.2012. 09:09

U svakom demokratskom drustvu niko ne bi smeo da ima pravo monopola u bilo kojoj oblasti javnog zivota, pa ni u oblasti muzike, filma i ostale umetnosti. Kultura narodu!

Slobodan K.

26.02.2012. 09:53

Imam oko 4TB video i audio materijala do kojeg sam dosao kupovinom na slobodnom trzistu, skidanjem sa interneta i satelitske TV, razmenom sa prijateljima (kopiranjem), itd. Ukratko, imam sta da gledam, slusam i razmenjujem sa prijateljima i rodjacima do kraja zivota, pa sa ovakvim sramnim zakonima ova smesna banana drzava moze da mi pljune pod prozor. I ona i paraziti koji lobiraju za ovakav zakon.

Sve je sjajno

26.02.2012. 11:26

Prosao sam tada Trgom, koji su ovo isprani mozgovi ? Naravno sve vreme sam se pitao, ko to STVARNO organizuje i finansira !

MIKI

26.02.2012. 17:04

Postojanje necenzurisanog interneta je još bila jedina stvar u ovom društvu koja je dobro funkcionisala.Ako još i to ukinu onda je to još jedna u nizu "dobrih"stvari za gradjane.Pretpostavljam da će opet da nam "čine"kako to oni ironično govore u mnogim situacijama...