Pušač svaka treća trudnica

E. B. R.

31. 01. 2012. u 22:07

Пушач свака трећа трудница
Obeležavanje nacionalnog dana bez duvanskog dima: Među majkama dece starosti oko dve godine ima skoro 40 odsto pušača

NA Nacionalani dan bez duvanskog dima stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje upozoravaju da je u našoj zemlji pušenje i dalje vodeći faktor rizika koji doprinosi smrtnosti. Najveći uticaj duvan ima za nastanak raka pluća, ishemijske bolesti srca i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Prema podacima Istraživanja zdravlja stanovnika, svakodnevno ili povremeno puši 38 odsto muškaraca i svaka treća žena.

- Posebno zabrinjavajuće je da čak trećina svih trudnica u našoj zemlji puši u nekom periodu ili u celoj trudnoći uprkos posledicama koje duvanski dim može imati na plod - smatra dr Svetlana Mladenović Janković, načelnica u Centru za promociju zdravlja Gradskog zavoda. - Ukoliko žena puši tokom trudnoće ili je izložena pasivnom pušenju, to je veći rizik od pobačaja, rađanja deteta male telesne težine, sindroma iznenadne smrti bebe, kao i češće pojave alergijskih bolesti kod dece, češćih infekcija respiratornih organa i upale srednjeg uha.

PODRŠKA SREDINAMA BEZ DUVANA OVE godine Nacionalni dan bez duvanskog dima se obeležava pod sloganom "Uživaj bez duvanskog dima". Dr Mladenović Janković kaže da je cilj podrška sredinama bez duvana, kako na radnim i javnim mestima, tako i u kućnom okruženju. U beogradskim domovima zdravlja "dan bez dima" će biti obeležen podelom promotivnog materijala i savetovanjem u preventivnim centrima.

Prema podacima istraživanja koje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje, među majkama dece starosti dve godine bilo je skoro 40 odsto pušača, stalnih ili povremenih. Od značaja je i podatak da među mamama koje puše čak četvrtina to čini uvek ili često u prisusutvu svog deteta. Uočen je i model po kome one češće puše u prisustvu dece, kada u kući živi više pušača i ukoliko nemaju dovoljno znanja o štetnostima pasivnog pušenja.

Muškarci su u protekloj deceniji bili odlučniji da "bace" cigarete, a to je uspelo skoro deset odsto pripadnika "jačeg" pola, dok je ženama bilo teže, pa je samo oko četiri odsto dama prestalo da puši.

Dr Ika Pešić, iz Instituta za plućne bolesti kaže da su motivi za odvikavanje od pušenja razni, ali da je jedan od najjačih Zakon o izloženosti duvanskom dimu. Doktorka smatra da se ljudi nelagodno osećaju što moraju da traže mesto gde će zapaliti cigaretu, ali i što im je neprijatno, jer ih okolina opominje da je pušenje u određenom prostoru zabranjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Тата

01.02.2012. 10:31

И то су ми мајке,а после су очеви криви за све!То је монструозно уништавати своје дете, због свог задовољства!

prosto ko pasulj

01.02.2012. 20:22

@Тата - naravno da danas nisu očevi krivi za sve nego tzv savremene majke.one samo imaju bolju propagandu,pa izgleda da su očevi krivi za sve.

bubamara

01.02.2012. 14:15

Uzas!Da tako covek moze biti sebican, da ne moze da se odrekne tih poroka kada je u drugom stanju, to mi je jezivo saznanje, pa narasuvas zdravlje rodjenom detetu!