Brdo para za tenis i hokej

A. KRSMANOVIĆ

sreda, 25. 01. 2012. u 22:05

Брдо пара за тенис и хокеј
Roditelji prosečno izdvajaju 3.000 dinara mesečno da bi im se deca bavila sportom. Fudbal 3.000, plivanje 4.000, a časovi jahanja čak 10.000

AKO želite da vam se dete bavi nekim sportom i da rekreativno trenira tokom većeg dela godine, moraćete poprilično duboko da zavučete ruku u džep. Međutim, u Beogradu su uglavnom skupi samo popularni sportovi. Oni manji, kao što su mačevanje, bejzbol, karate ili badmington, upola su jeftiniji od fudbala, tenisa i plivanja, a efekat na formiranje tela deteta je isti.

- Sport je ubedljivo najzdravije okruženje za decu do 15 godina - kaže Dušan Mitić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. - Ukoliko su roditelji racionalni i odaberu sport koji odgovara detetu i blizu je kuće, a ne očekuju rezultate u ranom uzrastu - napravili su pun pogodak. Nažalost, ima ekstremnih roditelja čija deca idu na pojedinačne sportove o kojima se mnogo piše. Na sreću, većina je racionalna i upisuju dete na sport kako bi rastao u zdravom okruženju i sačuvali ga lošeg uticaja ulice i droge.

Prosečna cena mesečnih treninga je oko 3.000 dinara, koliko koštaju košarka, fudbal, rukomet, stoni tenis... Tenis je skuplji, pa treba izdvojiti 5.000 dinara svakog prvog u mesecu. Zanimljivo je da roditelji za tenis detetu ne moraju da kupe reket i loptice, a pogotovo ne vrhunske. Za fudbal, košarku i rukomet, pak, poželjno je, ali ne i obavezno imati svoju loptu, dres kluba...

IZBOR GOTOVO da ne postoji sport koji se u Beogradu ne praktikuje, samo je pitanje sa koliko godina može da se počne sa treninzima i da li postoji grupa željenog uzrasta. Dete od sedam godina može da trenira bilijar, pa čak i da se - takmiči. U prestonici tako postoji i florbol, altimet frizbi, skajbol, skvoš, stuminton, badmington, lakros, ragbi, bejzbol, kuglanje. A, neki sportovi, poput ping-ponga, koriste se kao terapija za odvikavanja od kompjuterskih igrica.

Najjeftinije je, naravno, odabrati neki zanimljiv sport koji je kod nas u povoju, jer mesec dana (tri puta nedeljno treninga) mačevanja košta 2.000 dinara. Bejzbol je 1.000 dinara, a deca se takmiče od najranijeg uzrasta. Najskuplji je hokej na ledu, jer deset časova škole klizanja košta 7.000, a mesečno za trening treba izdvojiti oko 6.000 dinara. Ali, sami časovi nisu problem, već oprema: štap je 15, kaciga i štitnici po 30, a klizaljke su 40 evra! Hokej na ledu mogu da igraju i dečaci u vrtiću.

- Nije rano upisati dete na sport ni u predškolskom uzrastu, samo je pitanje kako se radi sa decom i da li je trening prilagođen njima - objašnjava Mitić. - Kod predškolaca treba razvijati opštu motoriku, ne bi smeli da treniraju prema matrici koja je za odrasle. Za dete koje ide na karate 80 odsto vežbi treba da budu opšte stvari, a samo 20 odsto specifičnosti za taj sport. Ni tenis nije prerano početi sa četiri godine ukoliko dete ima mali reket i velike meke loptice.

Svako bavljenje sportom je korisno, ali profesor Mitić kaže da veliku štetu nanose ambiciozni roditelji i treneri koji ih podstiču sa pričom da imaju talentovanu decu.

CENE BEJZBOL (2) 1.000, karate (3) 1.500, mačevanje (3) 2.000, košarka (3) od 2.000, plivanje (3) 3.200-4.500, fudbal (3) od 3.000, rukomet (3) 3.000, stoni tenis (3) 3.000, tenis (2) 5.000, hokej na ledu (3) 6.000, jahanje (2) 10.000
(NAPOMENA: u zagradi je broj treninga nedeljno, uz mesečnu cenu treninga u dinarima)


- Poslednjih 20 godina imamao ružno iskustvo da su deca sa 14 okićena medaljama, a već sa 16 godina odustaju od sporta - kaže Mitić.- Zamore se psihološki, fizički i materijalno. Normalno je da deca menjaju sportove tokom ranog života i da traže sebe i društvo. Nije u pitanju samo to što želi roditelj, pa ni samo dete. Onaj koji voli fudbal otići će na odbojku ako je tamo našao društvo koje mu odgovara.

OD KOŠARKE SE, IPAK, NE RASTE

NEKI roditelji upisuju decu na košarku da bi porasla, dok visoke tate smatraju da će im sin previše porasti ukoliko rano počne da trenira ovaj sport.

- U košarci su najuspešniji oni koji su visoki, ali oni nisu porasli zato što su se bavili ovim sportom - objašnjava Mitić. - Ukoliko imate predispozicije da budete visoki to je korisno i za rukomet, odbojku, ali i mnoge druge sportove. Zabluda je i da su neki ljudi zbog gimnastike ostali mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Plivac

25.01.2012. 22:42

Ja placam sinu 30€ godisnje da se bavi fudbalom,ali ne u Srbiji..U jednoj EU Drzavi,

nena

26.01.2012. 18:18

@Plivac - E Bogati napisi u kojoj EU drzavi placas 30eura godisnje, ja sam u Nemackoj i za te pare nemas ni nedeljno a kamoli godisnje treniranje dece u bilo kom sportu, naravno individualno, jedino ako ih u skolama zapaze kao talentovane onda. treniraju besplatno i to samo odredjene sportove ne sve!

Nina

28.01.2012. 15:47

@Plivac - e bas i mene zanima u kojoj to zemlji tako malo placate detetu sportja zivim u Italiji i ne cuh za tako niske cene nego dobro vas oderu ako dete posaljete da trenira dva il tri puta bez velikih pretenzijasem ako skola nesto ne organizuje jednom sedmicno i to jedno polugodiste,,,

Jana

26.01.2012. 15:35

Kako ih je lepo videti sa reketima onako male, slatke. Mi smo mala zemlja, a velika spotska nacija. Zao mi je sto moja deca nisu trenirala nesto od ovih vrhunskih sportova, vec su tada bile u modi japanske borilacke vestine. Sta mislite koliko se velike bogate nacije trude i placaju da bi imali vrhunske rukometase, kosarkase, tenisere. Na zapadu je skupo da saljete decu na sport, muziku i zato je to privilegija bogatijih. Kod nas je sve to ranije bilo dobro organizovana i treba da se taj prava

Hola

23.08.2015. 19:55

Podatak za hokej nije tačan. Škola klizanja/hokeja u Beogradu je 5000 dinara mesečno, Za tih 5000 deca imaju 4 treninga nedeljno i besplatno opremu. Naravno ko želi detetu da kupi novu opremu to mora da plati i posle nekoliko meseci da kupi novu pošto je deca brzo prerastu.Osim toga piše da hokejom mogu da se bave dečaci, a ja imam dve ćerke koje treniraju...Ovo pišem 2015. a vreme pisanja članka školica je bila 4000 dinara.

koja

30.08.2015. 21:43

ja tereniram hokej na ledu u Novom Sadu,mesecna clanarina je 3000 din; imamo svaki radni dan treninge vikendom utakmice i opremu iznajmljujemo od kluba tako da ne moramo da kupujemo stalno novu opremu.