Antić: Mostovi su ponos svih

M. T. KOVAČEVIĆ

utorak, 03. 01. 2012. u 21:56

Антић: Мостови су понос свих
Aleksandar Antić, predsednik gradske Skupštine, uveren da će život građana u prestonici biti još sadržajniji: Izgradnja metroa jedan od osnovnih prioriteta razvoja Beograda
Ne postoji nijedan ozbiljan višemilionski grad u svetu, koji saobraćajne probleme nije rešio nezavisnim šinskim sistemom. Izgradnjom metroa, u Beogradu bi se rešile saobraćajne gužve, smanjila zagađenost vazduha, pokrenula građevinska industrija, bili bi daleko atraktivniji za inostrane investitore, a i građevinsko zemljište bi podiglo svoju vrednost - kaže za "Novosti" Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda.

Prema njegovim rečima, ova gradska vlast posle višedecenijskog oklevanja odlučila je da krene u projekt koji će definisati razvoj Beograda u ovom veku.

- Angažovali smo stručnjake iz više evropskih zemalja sa bogatom tradicijom izgradnje podzemnih železnica. Francuska je pokazala zainteresovanost da pomogne. Dobili smo studiju i spremnost da gradnju metroa finansiraju sa 500 miliona evra, nabavku voznih kompozicija, sisteme upravljanja i deo građevinskih radova. Sada svi optimistično gledamo u 2017. godinu, kada bi trebalo da se u Beogradu završi prva linija metroa.

* Beograd je dobio dva nova mosta, završena je rekonstrukcija "Gazele", a jedan most se gradi preko Dunava. Šta oni znači za "običnog" čoveka?

- Ubrzanim razvojem Beograda i povećanjem broja stanovnika moramo pronaći rešenja koja će dugoročno rešiti probleme saobraćaja u Beogradu. Rekonstrukcijom "Gazele" dobili smo praktično nov most koji će moći da se koristi u punom kapacitetu narednih 40 godina. Izgradnjom mosta Obrenovac – Surčin skraćeno je putovanje građana između ovih opština za 30 minuta, danas građani Obrenovca putuju do surčinskog areodroma petnaestak minuta a u isto vreme rasteretili smo saobraćaj u centru grada. Ipak ova vlast ostaće upamćena po grandioznom projektu Mosta preko Ade koji sa projektovanim saobraćajnicama rešava problem saobraćajnih gužvi u Beogradu za naredne dve decenije.

* Kao Zvezdarac, da li ste zadovoljni nedavno usvojenim planom za park-šumu u tom delu grada?

- Volim Zvezdaru, za koju me vežu uspomene iz detinjstva. Ovim planom zaustavili smo pokušaj da se šuma ispreseca putevima. Takođe, nismo dozvolili onima koji imaju novca da u šumi vide priliku za novo građevinsko zemljište.

* Gradski budžet za narednu godinu više je socijalni, nego razvojni. Šta nas očekuje u idućoj godini?

- Na budžet moramo da gledamo realno i da izbalansiramo prioritete. Razvoj grada ne smemo da zaustavimo jer ako nema posla za građevinsku industriju, onda nema posla ni za još 19 privrednih grana. Jedna trećina budžeta je za socijalna davanja, jedna trećina za ivesticije i razvoj, a jedna trećina se odvaja za održavanje komunalnih kapaciteta Beograda. U 2012. nastavljamo sa merama socijalne politike, pomažući 65.000 penzionera sa najmanjim primanjima, nastavićemo sa podelom bebi paketa, pomoći trudnicama i porodiljama, a idemo i u nove projkte, kao što je finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje. Svratište za beskućnike, stavili smo pod okrilje resornog sekretaijata. U državne vrtiće ide 63.000 mališana, koje grad dotira sa skoro 1.000 evra godišnje po detetu.

* Da li ima rešenja za nehigijnska naselja u kojima žive Romi?

- To je jedan ozbiljan problem našeg društva, ali i drugih velikih evropskih metropola. On ne može da se reši za jedan dan. Sada je najvažnije da deca iz ovih porodica krenu u školu, a da nakon toga rešavamo problem po problem.

* Da li očekujete da su dosadašnji rezultati ovog saziva Skupštine dovoljni da posle narednih izbora ostane ista vladajuća koalicija na čelu Beograda?

- Trudim se da ne razmišljam o izborima. Radim posao za koji sam izabran a izborima ću se baviti kada budu raspisani. Ocenu našeg rada daće građani a ja se nadam da će ta ocena biti pozitivna. Cenim da smo opravdali očekivanja svih koji su za nas glasali i zato očekujem da će sadašnji tim za Beograd nastaviti svoj posao i u narednom mandatu.

* S kojim partijama SPS na naredne lokalne izbore u Beogradu ide zajedno?

- Na današnji dan je potpuno izvesno da će SPS i Jedinstvena Srbija ići zajedno a verujem da će u tom timu biti i PUPS jer je ova koalicija ispunila svoja predizborna obećanja i deli zajedničku viziju boljeg života Beograđana u budućnosti.

* Šta biste poželeli sugrađanima u ovoj godini?

- Najvažnija stvar svakog čoveka je zdravlje porodice. A, ja se iskreno nadam da ćemo ove godine, kao društvo biti srećniji, bogatiji i imati manje problema.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Meljacanin

04.01.2012. 09:36

Zaista lepo cuti kako bi bilo, i sta bi bilo? Svi bi da pricaju i ucestvuju u velikim investicijama, mostovi, metro...... Treba, ne kazem da ne treba ali u okolini Beograda, prigradska naselja isto tako uz mnogo, mnogo manje novca VAPE da se srede. Zasto celnici grada o tome ne povedu vise racuna. Male stvari cine ljude zadovoljnim. Dajte sredjujte krakove Dubravske ulice u Meljaku. Uradite ulicno svetlo. Dajte kontejnere za smece. Hocemo kanalizaciju. Samo pusta obecanja, planovi...DOKLE?

Mirko

04.01.2012. 14:08

Mesecno republika i grad uzmu 6 a godisnje oko 72 mil. EU od akciza u zoni Pancevca a sa izdvajanjima koje cine Frikom, Imlek, PKB i mnoge druge fitme, levoj obali Dunava se uzme godisnje jedan most preko Dunava. Od toga se ni 10% ne vraca nazad a grad finansira nabavku 83 troljbusa i desetine tramvaja sa klimom a ni BG voz ne ide preko Dunava i ako adaptacija 2 koloseka u Prokopu i popravka vozova kosta oko 50 mil. EU. Leva obala Dunava radi a u Beogradu se kupuju glasovi i drugi mandat.

preskupa legalizacija

04.01.2012. 22:38

zasto ste umanji popuste za ionako preskupu legalizaciju? zasto se ne uvedu popusti za nezaposlene,slepe,bolesne?nadali smo se da ce Vecernje novosti da pitaju Antica u vezi toga i preskupe legalizacije u Beogradu:(