BEOGRAD - Aktivisti Udruženja za zaštitu životinja "Sloboda za životinje" protestovali su danas na Trgu Republike apelujući na građane da ne nose odeću od krzna.

Protest protiv krzna pod nazivom "Za Srbiju bez krzna" održan je povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv krzna, koja se organizuje svake godine u poslednjoj nedelji novembra.

Tokom protesta održan je performans u kome su aktivisti, obučeni samo u donji veš, ležali u krvavim kostimima na pločniku, pokazujući tim činom simboliku odranih životinja na farmama krzna.

Koordinator akcije Zoran Mikan rekao je da je cilj protesta podizanje svesti građana Srbije o okrutnosti industrije krzna i "besmislu ubijanja životinja zbog proizvodnje krznene odeće, mode i glamura".

Pod sloganima "Za Srbiju bez krzna", "Reci ne krznu", "Krzno je ubistvo", aktivisti su ukazali da je za jedan krzneni kaput potrebno da se ubije do 15 pasa, 20 dabrova, do 200 činčila ili 400 veverica.

Potpredsednica Udruženja Ljiljana Gledić Filipović ukazala je država mora da obrati pažnju na postojeće farme i da je nedopustivo da ih stimuliše ili podržava na bilo koje načine.