Stanković u novom ruhu

M. V. MITROVIĆ

30. 08. 2011. u 22:02

U Muzičkoj školi „Stanković“ završeno renoviranje koncertne sale i fasade. Zgrada koja je stara 130 godina dočekaće 700 učenika i nastavnika u novom izdanju

ĐACI jedne od najboljih muzičkih škola u Beogradu - „Stanković“, prvog dana septembra krenuće na časove u „došminkanoj“ zgradi. Kroz ovu školu prošli su mnogi, danas priznati muzički umetnici, a prema rečima Obrada Nedeljkovića, direktora škole, uz pomoć GO Vračar i Sekretarijata za obrazovanje rešen je jedan od najvećih problema ove ustanove. Rekonstruisana je koncertna sala i urađena je nova fasada, nalik na skupštinsku.

Stanković“ je jedna od najstarijih obrazovno-vaspitnih institucija sa vrsnim pedagozima i muzičkim ekspertima. Posle 20 godina napokon su stečeni uslovi da se zgrada renovira.

- Škola „Stanković“ se izdvaja po talentima koji je pohađaju, ali i profesorskog kadra, koji su kroz istoriju ostavljali pečat - ponosno kaže Nedeljković. - Brojne nagrade i priznanja svedoče o kvalitetu ove ustanove, a 700 učenika koje je ove godine upisalo potvrđuju da je škola na jakom glasu, ali i da naša zemlja ima dosta talenata.

Školska zgrada koja je stara 130 godina, poznata kao i „vračarska prva zgrada“, morala je da se sanira. Krov koji je prokišnjavao i fasada koja je bila zapuštena i oronula, uređena je za samo mesec dana i sada je osvanula u punom sjaju.

- Ostalo je samo da se počisti ispred zgrade i skloni oprema - objašnjava Nedeljković. - Posebno mi je drago što smo uspeli da rekonstruišemo muzičku salu „Stanković“, koja je jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Beogradu, starija i od Kolarčeve zadužbine - kaže direktor. - Uz dobre majstore, posao ne traje dugo, tako nam je „osvanula“ sala za samo mesec dana.

U mirisu tek stavljenog parketa, sveže okrečenih zidova i promenjene stolarije, ostalo je samo još da se okače zavese, pogase svetla i - koncert može da počne.

INSTRUMENTI

PREKO 40 godina đaci MŠ „Stanković“ koriste iste klavire. Prema rečima Obrada Nedeljkovića, direktora škole, instrumenti bi trebalo da se obnove, ali škola za to nema sredstva.

- Đaci se snalaze, pa neke instrumente kupuju sami - kaže direktor. - Većinu instrumenata održavamo, ali i za to nam je potreban novac i đački dinar oko koga se toliko polemiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije