STANARI Ulice Peđe Milosavljevića u beogradskom naselju Bežanijska kosa već dve godine čekaju postavljanje "ležećih policajaca" u blizini dečjeg igrališta.

Prema rečima stanara, u pitanju je saobraćajnica koja povezuje ulice Peđe Milosavljevića i Ismeta Mujezinovića, odnosno deli zgrade od parka "Duginih boja". Ovom ulicom obično nije gužva, ali često jure motociklisti a prošlog leta oboreno je dete.

- Ovaj miran kraj je lep za život, ali mi smo u stalnom strahu za bezbednost dece - kaže Velibor Ćirović, predsednik kućnog saveta zgrade 29 u Peđe Milosavljevića. - Iako postoji veliki parking svi automobile ostavljaju na trotoarima i delu kolovoza uz ivičnjake, pa deca, naročito mala, ne vide vozila koja dolaze.

ŠKOLE "LEŽEĆI policajci" se najčešće postavljaju zbog povećanja bezbednosti u zoni škola i vrtića, ali i na internim saobraćajnicama (prilazima zgradama, dečjim igralištima). Između ostalih, najviše ih ima u ulicama Nedeljka Gvozdenovića, Borivoja Stevanovića i Temišvarskoj. "Ležeći policajci" najčešće ostaju bez krajnjih segmenata, koji stradaju jer vozači izbegavajući ispupčenje, prelaze s kraja.

Situaciju dodatno otežava to što je lokacija za koju su zahtevali da dobije ležeće policajce u blizini Novog bežanijskog groblja, pa je gužva posebno vikendom, a i za zadušne praznike, velika.

Stanari su pre dve godine tražili da se na ulici postavi odgovarajuća prepreka koja bi usporila obesne vozače. Gradski Sekretarijat za saobraćaj je odobrio inicijativu građana i kako je navedeno u obaveštenju koje su uputili stanarima, dao nalog "Beograd putu" da njihove ekipe postave dva "ležeća policajca" i prateću vertikalnu signalizaciju. Do danas nije "legao".

- Čak smo u proteklom periodu dobili od opštine Novi Breograd i tri najmodernija parka za decu, ali nemamo načina da sigurno stignemo do njih - žali se Ćirović. - Obraćali smo se Gradskom sekretarijatu za saobraćaj, žalili se opštini, išli u policiju, molili sve koje smo smatrali nadležnim da intervenišu, ali do dana današnjeg ništa niko nije preduzeo.

U "Beograd putu" kažu da je nemoguće da posao nije urađen dve godine. Proverom sektorske arhive, i po nazivu ulice i po imenu parka, utvrdili su da u 2009. godini nisu dobili nalog za postavljanje barijere na pomenutoj lokaciji. Takođe, putari su dodali da će još jednom detaljno da pregledaju dokumentaciju. Valjda to neće trajati godinama...

PREPREKE

ZA postavljanje "ležećih policajaca" nadležno je preduzeće "Beograd put", koje radi po nalogu Sekretarijata za saobraćaj.

- Postoje dve vrste prepreka na putu za usporavanje saobraćaja, "ležeći policajac" i platforme, koje su šire - objašnjavaju u "Beograd putu". - Sada obično postavljamo gumene, a ranije smopostavljali asfaltne barijere. I jedni i drugi opremljeni su reflektujućom folijom radi bolje uočljivosti. Osim toga, prepreke se obeležavaju i bojom da bi bile vidljive.