ZEMUNCI, njih pedesetak, članovi Kluba za sport i rekreaciju na vodi "Gardoš" u nedelju su devetnaestu godinu zaredom, proslavili slavu - prenos moštiju svetog oca Nikolaja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara, u narodu poznatiju kao letnji Sveti Nikola.

Prema rečima Đorđa Aćimovića, predsednika "Gardoša" i zaslužnog građanina Zemuna, Klub ima zadatak da sačuva alaski duh i da neguje kulturu nautičke rekreacije.

- Zemun je, kroz istoriju, živeo od Dunava i na Dunavu a zemunsko ribarstvo bilo je jače nego beogradsko. Za Klub je trenutno najbitnija nautička rekreacija, a planira se otvaranje amaterske radio-stanice i vidikovca - kaže Aćimović.

Milovan Paunović, član "Gardoša", objašnjava da ovu marinu od drugih razlikuje to što je mala, što nema skupih čamaca i što se noćna čuvarina ne plaća. Svi se pomažu i vlada prava klupska atmosfera. Omiljeni deo dana mu je kada se posle posla "spusti na vodu" i popije kafu, jer kako je rekao "samo Dunav može da odnese sve probleme".

Dok je glavni kuvar Grle, spremao fiš paprikaš od čak jedanaest vrsta ribe, ostali su postavljali stolove i pripremali raznovrsno posluženje za slavske goste. Orkestar "Zemunski tamburaši" dočekivao je goste starogradskom muzikom, a najmlađa članica kluba, Nikolina Karaklić, učenica drugog razreda škole "Lazar Savatić", reče da često dolazi ovde jer je lepo, voli kucu Micu i male mace, ali i peca i svira gitaru.