DA fizika nije bauk i samo učenje formula, pokazali su studenti i profesori Fizičkog fakulteta, zajedno sa učenicima Matematičke gimnazije. U našoj najtrofejnijoj školi počeo je Festival fizike, koji će trajati i u petak.

Prema rečima Srđana Ognjanovića, direktora Matematičke gimnazije, cilj ovog događaja je popularizacija fizike, odnosno da se kroz interesantne oglede i eksperimente mladima približi ova nauka. Svi oni koji su zainteresovani mogu da prate ovaj program i preko našeg sajta.

- "Od fizike do magije" - mogao bi se nazvati ovaj događaj, gde će biti prikazan veliki broj eksperimenata, od onih kućnih ogleda kojima se objašnjavaju neke stvari koje su deo svakodnevnog života, pa do onih najnaprednijih - kaže Saša Ivković sa Fizičkog fakulteta. - Tako će đaci moći da se upoznaju s tim kako radi mikrotalasna rerna, kako se podešava stanica na radiju, kako grmi i seva, kako je moguće izvaditi čep od plute iz boce, šta je to "plus" i "minus" dioptrija... Ali, pokazaćemo i kako se dobija plazma, kako rade optički kablovi...