U CENTRU prestonice u subotu su organizovani skupovi podrške narodu Japana, koji je prošle nedelje pogođen zemljotresom i cunamijem. Na Trgu Republike okupili su se građani, organizovani putem društvene mreže „Fejsbuk“, koji su, kao izraz solidarnosti japanskim državljanima, obučeni u crvene ili bele majice, formirali japansku zastavu.

- Ovo je veoma značajna podrška građanima Japana, koji cene šta drugi narodi misle i kako se ponašaju prema njima - rekao je Srđan Ajvaz, koji je na „Fejsbuku“ oformio grupu „Love and suport to Japan from serbian people“.

Solidarnost prema narodu Japana pokazali su i učenici Filološke gimnazije, koji su u subotu na Trgu Republike pravili origami figurice i po simboličnoj ceni ih prodavali sugrađanima. Prema rečima Margarete Samoran, profesorke japanskog jezika u ovoj školi, prikupljena novčana sredstva od prodaje biće uplaćena na žiro-račun Ambasade Japana.

- Ne očekujem da ćemo sakupiti veliku svotu novca - rekla je Samoran. - Učenici su fascinirani dostojanstvom i pribranošću japanskog naroda.


ŠETAO I BOŠKO ĐUROVSKI

STRUČNI tandem Nagoje Grampus ejt se na kratko razdvojio, šef stručnog štaba japanskog šampiona Dragan Stojković je u Parizu, a trener Boško Đurovski se vratio u Beograd. Odmah je nekadašnji trofejni strateg Crvene zvezde (dupla kruna) pokazao koliko poštuje zemlju u kojoj radi već treću godinu.

- Osetio sam potrebu da zajedno s mojim Beograđanima podelim tugu zbog kataklizme koja je zahvatila Japan, koji se godinama bratski odnosi prema Srbiji. Da su poštovanje i ljubav obostrani videlo se i dok sam sa zastavom Japana šetao Beogradom. Na svakom koraku ljudi su me zaustavljali, potpisivali se i na taj način saučestvovali s bolom japanskog naroda - s ponosom je u subotu pričao Boško Đurovski.

Sjajni trener je i ovim gestom pokazao da se dobro ne zaboravlja.

- Uveren sam da će Japanci pobediti i u ovom „ratu“ s prirodom i da će se vrlo brzo vratiti u „stroj“. Oni su veliki borci, privrženi svojoj zemlji i ne sumnjam da će biti jači od nedaća. Takođe se nadam da ću se i ja skoro vratiti u Nagoju gde se osećam baš kao u Beogradu - jasan je Boško Đurovski.