Čukur česma: Povratak bronzanog dečaka

B. SUBAŠIĆ

petak, 21. 01. 2011. u 21:53

Чукур чесма: Повратак бронзаног дечака
Novi "život" čuvene biste iz Dobračine ulice, koju su vandali isekli i izlomili čak na 22 dela. Pomoću 3-D fotografije "kloniran" spomenik
RESTAURACIJA bronzane skulpture dečaka s Čukur česme koju su vandali isekli i izlomili čak na 22 dela, jedinstven je podvig, prvi takve vrste u Srbiji. "Povratku" čuvenog spomenika ravnopravno su "kumovali" umetnici, stručnjaci za nove tehnologije i metalurzi.

Beogradski Zavod za zaštitu spomenika kulture odmah po pronalasku uništenog spomenika, koji se godinama nalazio u Dobračinoj ulici u centru Beograda, obezbedio je novac i restauraciju poverio Centralnom institutu za konzervaciju.

SEĆANJE NA ŽRTVE ČUKUR česma, spomenik u obliku ležeće figure dečaka sa razbijenim krčagom, podignut je 1931. godine, u znak sećanja na žrtve pale za konačno oslobođenje Srbije od Turaka. Spomenik je sagrađen u spomen na incident iz 1862. godine, kada je jedan turski vojnik ubio šegrta Savu Petrovića.


- Restauracija neverovatno devastirane skulpture ne bi bila moguća da nije postojao trodimenzionalni snimak spomenika koji je napravio Zoran Miljenović, iz firme "3-d svet" - ističe Nataša Ristić, konzervator za metal Centralnog instituta. - Deo noge i stomaka bronzanog dečaka nisu pronađeni, ali zahvaljujući 3-d snimku, potpuno verno su rekonstruisani, jer je trodimenzionalni štampač izbacio savršen model kalupa za njihovo odlivanje u smederevskoj umetničkoj radionnici "Kuzman".

Pre mukotrpnog spajanja "iskaspljene" skulpture kompjuterski upravljana CNC glodalica je na osnovu učitane 3-d fotografije napravila njen "klon" u tvrdom stiroporu. Na osnovu ove savršene kopije bronzanog dečaka je hirurški precizno sastavio eminentni vajar mr Zoran Kuzmanović, primenjujući nove specijalne postupke zavarivanja i nezamenljive umetničke tehnike ručnog oblikovanja.

- Ovaj slučaj pokazao je da se stvaranje 3-d arhive spomenika kulture može fantastično iskoristiti za njihovu restauraciju i zaštitu - kaže Mila Popović-Živančević, direktor Centralnog instituta za konzervaciju. - Nažalost spomenici kulture se svakodnevno kradu, uništavaju i prodaju kao metalni otpad za sitan novac.

KRIVIČNO DELO

PREMA rečima direktorke Centralnog instituta za konzervaciju, neophodno je što pre proglasiti ovakvo skrnavljenje kulturne baštine za teško krivično delo.


- Zamislite šta bi kradljivcima uradili Englezi da neko ošteti spomenik admiralu Nelsonu ili Nemci da neko pokuša da proda u otpad deo Brandenburške kapije - kaže Popović- Živančević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Marija

22.01.2011. 01:45

Ovo je lepa vest. Hvala svima koji su radili na restauraciji ove znamenite skulpture.

Marko P.

22.01.2011. 07:20

Osecam se sretno kad citam ovu vest. A vandali , bedne duse neka nemaju svojeg smiraja na ovom svetu. Bog ih ceka na ispovesti.Naravno, nasu kulturnu bastinu moramo zakonski sankcionisati po najostrijim kriterijumima. Srce mi je puno, "Bronzani decak" je ponovo sa svojim narodom, da nastavi svoj zivot za slavu naroda svog!

srdjan

22.01.2011. 09:34

njihovi cigani ne skupljaju sekundarne sirovine a nasi skidaju spomenike, sine, skretnice, kablove, bandere ma sve sto im padne pod ruku.

Slavisa

22.01.2011. 11:30

Nista od zastite spomenika kulture,spomenika i imovine sve dok je to "sitna kradja"-pa ni policija ni javni tuzilac ne reaguju ispod 15000 din,sve u ime socijalnog mira i zastite prava manjina na kradju-samo dokle?

milos

22.01.2011. 23:48

osoba ili vise njih koje su odstranile skulpturu, isekle, polomile i njene delove prodale se nemogu nazvati vandalima

MatijaBG

23.01.2011. 09:29

Kad god se nesto lepo obnovi i ponovo postavi u ovom gradu u meni izaziva strah da nece dugo potrajati.Na zalost sam u pravu vrlo cesto.Previse smo mi toga dozvovlili u nasoj metropoli,pa se svako ponasa kako hoce.Kako smo se do sada odnosili prema gradskoj bastitni,a i dalje smo bahati,neke stvari smo i zasluzili.!

Milan

23.01.2011. 12:38

Pa kradu zato što kazne ne postoje. A šta je sa onima koji to otkupljuju? Pa i njih treba u zatvor pa bi se sljedeći put zamislili šta im donose. Nego se i oni prave naivni pa takve stvari plaćaju ispod cene zato što su sumnjive. Ma sigurno pored belvila postoje visko peći pa dobijaju samo pretopljene bronzane i čelične poluge.