Kad prestonica pomaže

N. P. - V. M.

25. 11. 2010. u 21:29

Glavni grad za dve godine izdvojio gotovo 125 miliona dinara za humanitarnu pomoć. Pomoć za područja ugrožena nepogodama, za nerazvijene opštine, narodne kuhinje...

BEOGRAD je u prethodne dve godine izdvojio gotovo 125 miliona dinara za materijalnu i novčanu pomoć ugroženim područjima u Srbiji. Prestonica je priskakala u pomoć kada je trebalo sanirati posledice elementarnih nepogoda i pomagala nerazvijenim opštinama i narodnim kuhinjama. Deo novca otišao je i na donacije Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve.

Najviše para grad je izdvojio za novčanu pomoć nerazvijenim opštinama, zatim za donacije Kraljevu i sanaciju štete od prošlogodišnjih poplava. Beograđani su preko gradskog budžeta pomogli i naučnoistraživačkom centru "Petnica", Institutu za srpsku kulturu - Priština, smeštenom u Leposaviću, i Specijalnoj školi za vaspitavanje dece i omladine ometene u razvoju iz Kosovske Mitrovice.

CRKVA GLAVNI grad pomogao je Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa ukupno 8.600.000 dinara. Više od polovine tog novca donirano je manastiru Visoki Dečani, za izgradnju kamenog zida i kombi vozilo za prevoz Srba u povratničkom selu Novaci.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Aleksandra Šapića, interes Beograda je da se, uporedo s prestonicom, razvijaju i ostali gradovi u Srbiji.

- Ove godine smo budžetom predvideli 50 miliona dinara za dodelu novčane pomoć nerazvijenim opštinama - kaže Šapić. - Oni su konkurisali određenim projektima, a mi smo obezbedili novacza njihovu realizaciju. Jedini naš uslov je bio da se ispune određeni standardi koji se primenjuju i prilikom realizacije projekata u prestonici. Beograd mora da bude lokomotiva ovog društava, ali je zato neophodno i da ostali vagoni budu osposobljeni za kretanje "voza".

Kada je reč o novčanoj i materijalnoj pomoći koju glavni grad izdvaja prilikom nepredviđenih situacija, kao, recimo, zemljotresa u Kraljevu, sredstva se u tim prilikama izdvajaju iz tekućih rezervi u budžetu.

- Pored nedavne pomoći Kraljevu, vredne više od 20 miliona dinara, Beograd je tokom prošle, a i ove godine, višemilionska sredstva izdvojio i za sanaciju poplavljenih područja u Arilju, Sjenici, Lučanima, ali i Trgovištu, Leskovcu i Zaječaru - navodi Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Branko

25.11.2010. 23:30

Pomoć Kraljevu može se slati i SMS porukom na broj 1003 (50 din + porezi). A pogledajte kako Telekom, odnosno država krade. Poslao sam jednu poruku na navedeni broj. Pre slanja stanje kredita je bilo 242,76 dinara, a posle slanja jedne! poruke 42,76 dinara. Kakva banda!!!