Rupe nema ko da popravi

N. V. BRKOVIĆ

22. 11. 2010. u 21:29

Za sanaciju asfalta između šina u Bulevaru oslobođenja niko nije nadležan. Oštećenja opasna za automobile. Na meti i pešaci

SNEG samo što nije, najavljuju meteorolozi, a beogradske ulice još su izrešetane udarnim rupama. Najkritičniji je asfalt između tramvajskih šina. Na Bulevaru oslobođenja tramvajske baštice mesecima podsećaju na švajcarski sir. Iako se bušotine ne mogu zaobići na celom potezu od Veterinarskog fakulteta do Slavije, niko još da zasuče rukave i prihvati se posla. Razlog - niko nije nadležan!?

Oštećenja na kolovozu su dovoljno velika da upropaste točkove automobila, a kada pada kiša predstavljaju problem i pešacima, ali i putnicima na stajalištima, koji često bivaju obliveni prljavom vodom. Na pojedinim mestima izlizao se površinski sloj, dok na drugima iz rupa viri armatura.

KRPLJENJE NA ČEKANJU - POSTOJI razlika između dvonamenskih i jednonamenskih baštica. Za uređenje jednonamenskih, kojima prolaze samo tramvaji, zaduženi smo mi, a kada su u pitanju dvonamenske, koje koriste i ostala vozila u saobraćaju, rade putari u dogovoru sa Direkcijom - objašnjavaju u GSP. Trake kojima prolazi tramvajska pruga od Veterinarskog fakulteta do Slavije koriste i šinska vozila, autobusi gradskog prevoza i taksi vozila, a i pored zabrane, zloupotrebljavaju je i pojedini vozači putničkih automobila. Sudeći prema ovim činjenicama i objašnjenjima o nadležnostima, izvesno je da će krpljenje sačekati.

U Direkciji za puteve kažu da uređenje baštica na pomenutoj deonici nije u njihovoj nadležnosti.

- Mi održavamo prostor oko šina na saobraćajnicama gde se odvija i putnički saobraćaj - dodaju u Direkciji za puteve. - Za Bulevar oslobođenja su odgovorni Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" i Direkcija za javni prevoz.

U GSP, međutim, objašnjavaju da je nadležnost za ovaj deo posla regulisana usmenim dogovorom, ali da praktično nikome nije jasno šta treba da radi.

- Ono što se zna je da član 18 Pravilnika o održavanju puteva predviđa da kada se tramvajski i drumski saobraćaj ukrštaju, saobraćajnicu održava Direkcija za puteve - rekli su u GSP. - Kritična oštećenja biće sanirana, međutim za ozbiljnije popravke nema novca, pa će većina tramvajskih baštica morati da sačeka kompletnu rekonstrukciju ulice, u okviru koje će osim kolovoza i trotoara biti uređen i prostor između šina.

Jedna od ulica u kojoj već nekoliko vikenda intenzivno traje rekonstrukcija i popravljaju baštice i šine je Beogradska. Nedavno je u novom ruhu zablistao i Bulevar kralja Aleksandra, prethodno Požeška, Resavska, Tadeuša Košćuška, Savska, novobeogradske ulice kojima prolazi tramvajska pruga, kao i Nemanjina. Ipak, osim na Bulevaru oslobođenja, neophodni su radovi i u Vojvode Stepe, Dušanovoj, 27. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije