Nemar lomi zemunsku kaldrmu

M. L. JANKOVIĆ

09. 11. 2010. u 21:30

Godinama niko ne brine o ulicama u starom jezgru kraj Dunava. Neophodna sanacija, uz očuvanje spomenika kulture

VREDNO kulturno i istorijsko nasleđe Zemuna, njegove kaldrme kraj reke, koje su stare i po tri veka, ostavljene su da propadaju. Iako je ovaj deo pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, još ne postoji konkretan plan među nadležnim ustanovama za više nego potrebnu sanaciju ovog impozantnog jezgra opštine.

Jedan od najstarijih silaza do Dunava, Njegoševa ulica u Zemunu, gotovo je neprohodna. Kolovoz je razrovan tokom godina, pa se prepoznatljiva kaldrma na nekim mestima potpuno izobličila i promenila svoj prvobitni izgled. Ogromne rupe na putu prave udubljenja i do 20 santimetara.

ZAPUŠTEN KEJ ZA razliku od ulica, koje su pod kaldrmom, kraj Zemunskog keja nema čak ni asfalta. Iako restoran "Reka", koji se nalazi na samom kraju šetališta posećuju i mnogi političari, do njega se dolazi jedino kroz šljunak i blato.
- Uputili smo dopis gradu, sa molbom da se potez kraj Zemunskog keja betonira, jer ovde postoji mnogo ugostiteljskih objekata i deo nautičkog kluba - kaže prvi čovek Zemuna Branislav Prostran.

- Imam atelje na dnu Njegoševe, do koga sa vrha ponekad jedva uspevam da stignem - kaže Zemunac Goran Denić. - Na kraju ulice stoji znak o zabrani kretanja vozila u oba smera, kao i onaj o zabrani parkiranja, ali tuda svi prolaze i parkiraju se.

Pored toga što je prolaz zabranjen, razrušena kaldrma ostavlja "trag" i na automobilima. "Pauk" ovuda ne može da prođe, a saobraćajni policajci, kako kažu meštani, retko dolaze da pišu kazne.

Stručnjaci procenjuju da je ulica kaldrmisana najkasnije u 18. veku, a vrlo je moguće i da datira još iz vremena turskog osvajanja.

- Kaldrma Njegoševe ulice je izgrađena od najstarijeg autentičnog materijala, koji je visoko vrednovan u sklopu urbane matrice starog dela Zemuna - kaže Aleksandra Dabižić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. - Izuzetno je bitno zadržati je, ali nikako u stanju u kojem je trenutno.

Iz Zavoda dodaju da je potrebno da se ispune takozvani konzervatorski uslovi, što znači da obnova mora da se uradi prema unared propisanim pravilima. Samo tako će se zadržati autentičan izgled ulice.

Čelnici Zemuna uputili su zahtev Sekretarijatu za saobraćaj za sanaciju ovog dela opštine, pa se očekuje da će obnova biti u sklopu plana za 2011. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zemunac

11.11.2010. 19:13

Zao mi je sto je tako sa tim delom ulice. Cesto tuda prolazim i uvek se cudim (mozda sada vise i ne) zasto se to jednom vec ne popravi. Mislim da tu nisu potrebna neka velika sredstva za tih par desetina metara.Ali drugo : slazem se da treba da se popravi put do veslackog kluba, a ne samo do restorana "Reke", medjutim TU BI TREBALO ZABRANITI SAOBRACAJ, da lici na neko setaliste, a ne da pesaci sve od Stare carinarnice ne mogu da setaju od siledziskih vozaca automobila.Narocito leti.