NA proleće sledeće godine će punom parom početiradovi na nezavršenim delovima obilaznice oko Beograda. Posle dvogodišnje pauze, koliko je prošlo od kako je za saobraćaj otvoren pravac od Ostružnice prema Ibarskoj magistrali, pod opsadom putara naći će se deonica od Orlovače do Avale, za koju je pre dva dana potpisan ugovor o kreditiranju, kao i trasa od Batajnice do Dobanovaca.

PLANIRANE DEONICE A: Batajnica - Dobanovci - predstoje radovi
B: Dobanovci – Bubanj potok
- sektori B1-B3: Dobanovci – Ostružnica - pušteni u saobraćaj 2005.
- sektor B4: Ostružnica – Orlovača - pušten u saobraćaj 2008.
- sektori B5-B6: Orlovača – Bubanj Potok - predstoje radovi
C: Bubanj Potok – Starčevo (E-70) - predstoje radovi


Na izgradnji sektora "B5", od Orlovače do Avale biće angažovano preduzeće "Energoprojekt". U okviru "B" deonice od Dobanovaca do Bubanj Potoka, čija je ukupna dužina 37,3 kilometra, prva tri sektora su završena pre pet godina, a 2008. za saobraćaj je otvoren i sektor "B4" - Ostružnica - Orlovača. Na sektoru "B5" radovi su počeli pre šest godina probijanjem tunela "Straževica". Od tada, majstori su završili više od polovine radova na samom tunelu. Međutim, predstoje radovi na izgradnji nedostajućeg puta, čiji je značaj u povezivanju Ibarske magistrale i autoputa za Niš.


Zbog nedostatka novca, izgradnja ove trase je zastala, a obilaznica se kod Orlovače "nastavljala" na Kružni put. S obzirom na to da je potpisan ugovor o kreditiranju u iznosu od 40 miliona evra sa EIB, "gradilište" ponovo može da se otvori. Prema najavama iz "Puteva Srbije" radovi će početi u martu ili aprilu sledeće godine.

ZNAČAJIZGRADNJOM Obilaznice oko Beograda povezaće se zapadni deo putne mreže Republike Srbije (autoput E-70), sa severnim (autoput E-75), Obrenovcem i Valjevom (magistralni put M19). U ovom "društvu biće" i magistralni put M22 (Čačak i Kraljevo), regionalni put R200 (Ralja), dok će se u Bubanj potoku uklapati u pravac ka Nišu (autoput E-75).


Posao na deonici "A", od Batajnice do Dobanovaca dobilo je preduzeće "Štrabag".


- Izabrani smo kao najbolji ponuđač na tenderu i pre 15 dana dobili smo saglasnost od banke - kaže Dragan Baltić iz "Štrabaga". - Idejni projekat je urađen, a preostalo je da uradimo glavni projekat i da potpišemo ugovor. Očekujem da izgradnja počne u martu, a do tada ćemo obavljati pripremne radove. Za deonicu od Dobanovaca do Batajnice (A2), sredstva u iznosu od 30 miliona evra obezbedila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Trasa je dugačka pet kilometara, a potrebno je uraditi i pristupne puteve.


Istovremeno bi trebalo da počne i izgradnja petlje u Batajnici. Ove radove će izdvoditi preduzeće "Planum".