Vek od rođenja pozorišnog maga

V. V. S.

ponedeljak, 14. 06. 2010. u 21:41

Век од рођења позоришног мага
Na sceni nacionalnog teatra obeleženo sećanje na Bojana Stupicu, umetnika sa velikom međunarodnom reputacijom. Izuzetni graditelj modernog pozorišta

VELIKA scena Narodnog pozorišta u ponedeljak veče je bila mesto „susreta“ dva barda naše umetnosti: Vek od rođenja Bojana Stupice (1910 - 1970) bio je povod za sećanje na ovog svestranog graditelja uoči izvođenja predstave "Derviš i smrt" Meše Selimovića, čije stoleće, takođe, obeležavamo u istoj godini i pozorišnoj sezoni.

- Bojan Stupica, umetnik sa velikom međunarodnom reputacijom, bio je sve ono što je jedan stvaralac mogao da bude u teatru - glumac, reditelj, scenograf, kostimograf,arhitekta, graditelj... A, njegov stvaralački stav bio je raditi svesno, ponosno i strasno! - istakao je Božidar Đurović, upravnik nacionalnog teatra, podsećajući da je Stupica obeležio jednu epohu u kojoj je "podario u kratkom vremenskom periodu i Narodnom pozorištu značajne predstave".

Ministar kulture Nebojša Bradić naglasio je da Bojan Stupica pripada krugu onih umetnika koji su stvarali naš kulturni identitet:

- Njegovo nasleđe je veliko, živo, u zgradama koje je kreirao, ansamblima koje je okupljao i predstavama koje je stvarao. Jugoslovensko dramsko pozorište obeleženo je njegovim idejama i delom. Uvek je hitao da negde stigne, neumoran,posvećen, pun ljubavi za glumce... Želim da svi oni kojima je toliko dao, uzvrate posvećenošću tom izuzetnom graditelju modernog pozorišta.

Publika je posebnim aplauzom pozdravila u sali i Bojanovu porodicu: našu glumicu veka Miru Stupicu, sina Matiju i unuka Mateju, koji su ovim povodom stigli iz Slovenije u Beograd.

ZAHVALNOST

- ČETRDESET godina Bojana nema, a ustvari ga ima mnogo. Ne samo u meni nego i u umetničkoj klimi i visini koju je stvorio - kaže Mira Stupica. - Sve što sam dobro i lepo uradila u svojoj dugoj karijeri, zhvaljujem velikom reditelju, stvaraocu i mojoj ljubavi, Bojanu Stupici. Drago mi je što su Bojanov sin i unuk, Matija i Matej, nasledili puno njegovih vrlina i talenata.

Na pitanje zašto se ovaj značajni jubilej obeležava u nacionalnom teatru, a ne u Jugoslovenskom dramskom čiji je svestrani graditelj bio, Mira odgovara:

- To pitanje treba postaviti njima, jer ovo nije ni prvi ni poslednji greh prema njemu. Nadam se da će jedanput vreme svakog postaviti na svoje mesto. Ali, sada je tako kako je i ja sam zahvalna Narodnom pozorištu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije