Od tamnice do muzeja

V. M

28. 05. 2010. u 20:54

 Završena prva faza rekonstrukcije i revitalizacije kule Nebojše na Kalemegdanu. Sledi sređivanje prilaza i pripremanje izložbene postavke. Otvaranje u septembru

 PRVA faza obnove kule Nebojše zaršena je mesec dana pre planiranog roka. Tokom leta trebalo bi da bude sređen prilaz i kompletirana izložbena postavka, a vrata za posetioce biće otvorena u septembru. U restauraciju i konzervaciju ovog zdanja iz 15. veka Republika Grčka uložila je 1.340.800 evra, dok su grad i JP "Beogradska tvrđava" izdvojili ukupno 68 miliona dinara.
U prvoj fazi radova u potpunosti je rekonstruisana i revitalizovana kula, kao i priobalni bedem, kojem je pretilo urušavanje. Spoljašnjost i unutrašnjost kule zadržali su autentični izgled, dok je ispred izgrađen savremen hol u kome se nalazi info centar, garderoba i toaleti. Unutar zidina bedema u naredne dve godine trebalo bi da bude izgrađen multifunkcionalni prostor namenjen organizovanju izložbi, koncerata, predstava ili performansa.
- Istraživanja kule i priobalnog bedema trajala su decenijama, dok se pre nekoliko godina nisu stekli uslovi za veliki projekat obnove - rekao je član programskog saveta Marko Popović. - Mislim da je ostvarena uspešna simbioza modernih arhitektonskih rešenja i složenog spomeničkog nasleđa iz 15. veka. To bi mogao da bude recept i za druge projekte obnove na Kalemegdanu.
Direktorka Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" Ivana Lučić-Todosić rekla je da je sa predstavnicima grčke vlade dogovoreno da izložba u kuli bude otvorena na jesen. Grci će do tada pripremiti postavku o svom nacionalnom junaku Rigi od Fere, koji je bio jedan od najpoznatijih zatočenika kule. Ona će se naći na prvom spratu građevine, dok će izložbu na preostala tri nivoa pripremiti Istorijski muzej Srbije.
- Postavka u prizemlju baviće se istorijatom kule Nebojše - kazala je direktorka muzeja Ana Stolić. - Drugi sprat rezervisan je za period srpske revolucije iz 1804. godine, dok će se na poslednjem spratu naći eksponati posvećeni vremenu stvaranja moderne države i svakodnevnom životu u Beogradu devetnaestog veka.
Izložbu će finansirati grad sa 9,5 miliona i JP "Beogradska tvrđava" sa milion i po dinara.

IZAZOV
NAJVEĆI izazov za arhitekte bila je stabilizacija i zaštita priobalnog bedema od plavljenja. Zidine su bile oštećene i održavala ih je zemlja koja je ispunjavala bedem. Zemlja je izbačena, a građevina je sa unutrašnje strane ojačana betonskim koritom.

TAMNA ISTORIJA
KULA Nebojša podignuta je oko 1460. godine na obali reke da bi se prilaz dunavskom pristaništu zaštitio od turskih napada. Nekoliko puta je rušena i ponovo podizana. Kada je pristanište izgubilo na značaju, Turci su je pretvorili u najpoznatiju tamnicu Beogradske tvrđave. Pored grčkog revolucionara Rige od Fere, koji je u njoj tamnovao i 1798. godine tu bio pogubljen, dve godine kasnije ona je stajala života i mitropolita Metodija. Zatočenik kule Nebojše bio je i prvi srpski gradonačelnik Beograda, brat kneza Miloša, Jevrem Obrenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije