OPŠTINSKA kesa Zemuna - odrešena! Iz nje će se, uprkos krizi, finansirati rad, ukupno šest novih komisija, pa tako dodatna primanja dobija, najmanje 30 odbornika. Visina nadoknade još nije poznata, niti precizan kriterijum po kojem će se rad u ovim telima "meriti". Predsednik Skupštine kaže da će se komisije nagrađivati prema "stepenu važnosti tela". Ako opština otvori i nekadašnju 21 mesnu zajednicu, moraće da zaposli više od 40 radnika.
U periodu rezanja opštinske administracije, Skupština opštine Zemun kreirala je ukupno četiri komisije, savet i koordinacioni odbor, a za učestvovanje u njima predviđene su novčane nadoknade. U komisijama su postavljeni odbornici Zemuna, najviše iz vladajuće koalicije, koju predvode naprednjaci, ali i stručna, nestranačka lica. Ipak, visina njihove "plate" nije precizirana, a o njoj će odlučivati - nova komisija.
- U Odboru za vraćanje zemljišta, pored odbornika, učestvuju i sudija opštinskog suda i geometar - objašnjava predsednik Skupštine Zemuna Branislav Tutuš. - Svi članovi će imati pravo na dodatna primanja, u skladu sa radom i važnošću obrazovane komisije, što će se utvrditi naknadno. Razlog tome je što će neke imati dosta posla, ali će Komisija za boračko-invalidsku zaštitu, verovatno biti slabije plaćena, jer dosada nismo imali ni jedan posao iz ove oblasti.
Predsednik Skupštine dodaje da je i sam član nekoliko takvih tela, ali kao zaposlen u opštini - neće primati nadoknadu.
Iz opozicije strahuju da bi pražnjenje opštinske kase moglo da se "otrgne kontroli".
- Mislim da u vremenu smanjivanja budžeta ne bi trebalo uvoditi meru plaćanja odbornika i za dodatne komisije, a da pri tom taj iznos nije čak ni fiksan - kaže Zdravko Stanković iz DS. - Možda se sadašnja garnitura na vlasti neće "ogrešiti" i sebi slati novac, ali je takav sistem potpuno nepouzdan.
Komisije će se baviti i izmenama naziva ulica i trgova i rešavanjem stambenih potreba boraca. Davaće i mišljenje o socijalnoj politici i zapošljavanju u Zemunu.

STATUT
PREMA novousvojenom Statutu Zemuna, odbornik u Skupštini ima pravo na nadoknadu za učešće u radu na sednicama Skupštine i drugim telima. Iznos određuje Komisija za administrativna i mandatna pitanja, u skladu sa raspoloživim sredstvima, na predlog odeljenja za finansije i Interne kontrole budžeta.

BROJKE
59 odbornika ima u Skupštini opštine
152.950 žitelja Zemuna po poslednjem popisu

MESNE ZAJEDNICE
OPŠTINA je pre 13 godina imala ukupno 21 mesnu zejednicu, ali su ih radikali rasformirali, pod obrazloženjem da su nedelotvorne, i ostavili da rade samo četiri najveće. Kako bi se jedna od ovih ustanova otvorila, neophodno je zaposliti, minimalno tri radnika - predsednika i zamenika, uz dodatno osoblje. Ukoliko se vrati na pređašnji broj mesnih zajednica, opština Zemun bi tako morala da u budžetu nađe novac za najmanje 42 nova zaposlena.