NIJEDNO odeljenje petog razreda, a takvih je u Beogradu, prema proceni Ministarstva prosvete oko 40, neće biti rasformirano, najavio je gradonačelnik Dragan Đilas prilikom posete OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu. Što se tiče prvih razreda, koji su, takođe na udaru racionalizacije, odeljenja će se spajati samo u zavisnosti od situacije na terenu, jer su deca svega dva meseca zajedno i nemaju problem odvajanja od drugova, kao petaci.
Prema uputstvu koje su sve škole u Beogradu dobile još 9. jula, odeljenja ne bi smela da imaju manje od 25 učenika, najviše 30, u posebnim slučajevima i do 34. Ukoliko bi se doslovce primenjivalo pomenuto uputstvo samo u pojedinim osnovnim školama u prestonici ne bi bilo viška odeljenja u nekom od razreda.
Prvi čovek prestonice naglasio je da je gradska uprava dobila od Ministarstva prosvete zeleno svetlo da u prestonici sve može da ostane po starom.
- Grad će iz svoje kase sufinansirati opstanak ovih odeljenja i nijedno dete u Beogradu, dok sam ja gradonačelnik neće plakati zbog preranog rastanka sa drugarima - rekao je Đilas. - Primena uputstva, koje je ministarstvo uputilo školama, odlaže se do daljeg. Njegove odredbe primenjivaće se za generacije koje će se tek upisati u školu od sledeće godine.
Gradonačelnik je istakao da će se sve vratiti na početak, odnosno na stanje kakvo je bilo 1. septembra i finansiraće "višak" odeljenja, odnosno nastavnika i učitelja u svim beogradskim školama sve do njihovog završetka osmog razreda.
Primera radi, jedina škola na Starom gradu koja nema problem sa brojem đaka je OŠ "Drinka Pavlović". U njihov prvi razred ovog septembra je krenulo 118 sedmogodišnjaka. Pojedine vračarske i škole na Savskom vencu, takođe imaju problem većeg broja odeljenja, dok se, recimo, u osnovnim školama "Stevan Sremac" u Borči, "Aleksa Šantić" u Kaluđerici i novobeogradskoj "Jovan Sterija Popović" radi u tri smene.

PROBLEMI
NAJVEĆI problem na Starom gradu ima OŠ "Kralj Petar" koja, na upisana 92 učenika prvog razreda, ima pet odeljenja. Ustanovljeno je da bi u ovoj školi mogla da se ukinu, najmanje dva, a najviše četiri odeljenja. U OŠ "Skadarlija" i "Braća Baruh" višak su po dva, dok će u školama "M. P. Alas" i "Vuk Karadžić" morati da se "zatvori" po jedno odeljenje.