ČOPOR pasa lutalica napao je u četvrtak veče i izujedao Jelenu Trivan, portparolku i poslanicu Demokratske stranke, na parkingu ispred Doma Narodne skupštine. Dve ekipe beogradske komunalne službe "Zoohigijena" obilazile su u petak uži centar grada i nisu uspele da pronađu nijedan čopor.
Posle napada poslanica je primljena na Vojno-medicinsku akademiju (VMA). Dežurni hirurg VMA Bratislav Trifunović rekao je da je Trivanova izujedana na nekoliko mesta po ekstremitetima, i da je otpuštena nakon ukazane lekarske pomoći.
Prema rečima Miloša Markovića, portparola "Veterinarske stanice Beograd", poslanica nije opisala kako izgleda pas koji je izujedao, informaciju je saznao u medijima, ali su ekipe "Zoohigijene" čitavog dana pokušavale da pronađu neki čopor lutalica.
- Prečešljali su teritoriju od Slavije do Terazija, Trga Nikole Pašića pa do Kosovske i Ulice 27. marta i osim vlasničkih pasa, nijedna lutalica nije zapažena - kaže Milošević. - Građani u tom delu grada potencijalno opasne pse ili pse lutalice nisu prijavili veterinarskoj stanici, gradskom centru za uzbunjivanje, niti policiji.
Kako smo saznali od portira na parkingu kod bivše Savezne skupštine, Teodora Grubješića, čopor od pet pasa je prethodnih dana napadao gotovo sve prolaznike koji su se našli na parkingu.
- Uglavnom su bili u Pionirskom parku, a osim kučke koja ima dva malo starija mladunca, a tu su bila još dva ili tri psa. Možda kučka napada iz straha za svoje mlade - kaže Grubješić. - Jednoj devojci, na koju su se nameračili, pomogao sam da se iskobelja iz njihovih čeljusti. Lopatom sam krenuo na njih i jedva sam ih rasterao. To je strašno, svakoga ko prođe grizli su za nogavice i gde stignu. Opasno je što uvek napadaju zajedno. Ponekad ih vidim kako leže na ostrvu između Savezne i Gradske skupštine. Pretpostavljam da su to psi koji su napali i poslanicu.
ORKA, organizacija za brigu o životinjama, za česte napade lutalica krivi gradsku vladu. Njeni podaci su da se od 2008. godine Strategija rešavanja probelma pasa lutalica više ne poštuje, pa da je broj napada na ljude povećan za 25 odsto, a kao odgovor na loše rešavanje problema građani, čak 75 odsto više nego pre dve godine, bacaju otrov da bi se otarasili lutalica.
- Pse bi trebalo hvatati, vršiti trijažu, razdvojiti zdrave od bolesnih i agresivnih pasa, raditi sterilizaciju, vakcinaciju, udomljavanje ili vraćanje na ulicu - kaže Elvir Burazerović, predsednik ORKE. - Umesto 250 pasa, mesečno se steriliše oko 100 pasa, ne hvataju ih dovoljnom obimu, nema medijske kampanje, niti edukacije po školama, a što je najvažnije ne rešava se uzrok, pa nemarni vlasnici ne bivaju kažnjavani.
Milošević, međutim, tvrdi da su najveći krivci za problem građani, koji uzmu ljubimca, pa ga posle odbace.
- Nemam utisak da su lutalice brojnije i da je više građanskih tužbi - kaže Milošević. - Komunalna Zoohigijena dnevno dobije od 20 do 30 prijava, a pet ekipa koje rade u tri smene pokušaju da ih sve obiđu u toku dana. Kritične tačke su standardne - prigradska naselja i beogradske šume. Iznenađuje nas da čopor postoji i u centru, a da je promakao našim ekipama.

DOVOZE LUTALICE
POSTOJI jasna strategija za smanjenje broja lutalica u Beogradu i sa 7.500 njihov broj je smanjen na 4.500 - rekao je gradonačelnik Dragan Đilas. - Za nekoliko nedelja otvorićemo prvi azil za pse u Rakovici, a u planu je da se tokom iduće godine sagradi još nekoliko azila za životinje u kojima će oni biti smešteni i biti tretirani na human način.
Prema našim podacima mnogo više ljudi strada od pasa koji imaju vlasnike, nego od lutalica. Komunalna policija treba da uvede red i u pitanjima čuvanja kućnih ljubimaca. Dok sam ja gradonačelnik životinje se neće ubijati, jer to nije human pristup. Komunalna policija će nam pomoći u još jednoj stvari koja je sad vrlo prisutna u Beogradu, a to je da predstavnici nekih drugih lokalnih samouprava po Srbiji rešavaju pitanje pasa lutalica tako što ih potrpaju u kombi i dovezu ih u Beograd.

PODACI
PROCENjUJE se da u prestonici ima oko 400.000 vlasničkih pasa. Zakonska obaveza je da svaki vlasnik svog ljubimca obeleži čipom. Međutim, mnogi se o to oglušuju, iako pas ne može da dobije vakcinu protiv besnila, pre nego je čipovan. Cena čipa i vakcine, kako kaže Miloš Marković je oko 100 dinara. Veterinarska stanica Beograd mesečno steriliše i vakciniše oko 250 pasa lutalica. Gradsko javno pravobranilaštvo trenutno brani Grad u 100 tužbi zbog ujeda pasa lutalica.