Sanitarci u akciji

J. PLEMIĆ

15. 04. 2009. u 20:52

Санитарци у акцији
U Beogradu gotovo da nema ugostiteljskih objekata koji ispunjavaju sve sanitarno-higijenske uslove. Najviše kazni naplaćeno zbog neadekvatnog čuvanja namirnica i loše higijene

SANITARNI inspektori ovih dana krenuli su u pojačanu kontrolu ugostiteljskih i maloprodajnih objekata. Njihovo iskustvo pokazuje da u Beogradu gotovo da nema restorana i kioska brze hrane, u kojima se poštuju svi sanitarno-higijenski propisi. U to su se uverili i reporteri "Novosti", koji su sa inspektorom u sredu obišli nekoliko restorana, pekara i "fast fudova". Najviše kazni bilo je zbog neadekvatnog čuvanja namirnica i loše higijene.
Kazne su "pljuštale" i u poznatom prestoničkom restoranu "Proleće". U kuhinji tik do prljavih sudova bili su poređani tanjiri sa specijalitetima, a u frižideru sa kuvanim jelima od prethodnog dana poređana sveža jaja i gotovi proizvodi. Za brisanje ruku umesto paprinih ubrusa - krpe. Ovakva slika, prema rečima inspektora, nije neuobičajena, ali je u novim objektima sve ređa.
- Napisali smo mandatnu kaznu od 5.000 dinara šefu restorana, kao i 20.000 pravnom licu - kaže Lazar Smiljanić, sanitarni inspektor. - Uputićemo i zahtev sudiji za prekršaje zbog nehigijene, a kazne su od 50.000 dinara do 300.000. U magacinu smo zatekli i "gole" kanalizacione cevi i podove u pukotinama, pa ćemo naložiti da se to sanira u određenom roku.
Ovo su samo neke od "grešaka" koje je u sredu sanitarni inspektor zatekao u obilasku ugostiteljskih i maloprodajnih objekata. U pekari "Pasarela" radnici tako nisu imali kape, a pojedini proizvodi bili su izloženi na vitrini. U prostoriji za garderobu nije bilo ormarića za odlaganje odeće, a lavabo nije izdvojen od ve-ce kabine. Zbog toga su naplaćene mandatne kazne radnicima i poslovođi ovog objekta.
- Vlasnici radnji i restorana, kao i zaposleni, vodiće više računa jedino ako ih "udarite" po džepu - kaže Smiljanić. - Usmene opomene ne bi dale rezultat. Nažalost, na pojedince ne deluju ni kazne, jer ih konstantno plaćaju za iste nedostatke.
Kiosk brze hrane "Leskovac" u sredu je od inspektora dobio dobru ocenu za čuvanje namirnica i higijenu prostorije, gde se priprema roštilj. Ubrzo su, međutim, "pale" kazne, zbog loše higijene i neadekvatnih uslova u prostoriji za garderobu i toalet.

BEZ DEKLARACIJE
NA "udaru" inspektora u sredu je bila i mesara "Kod Gileta" na Bajlonijevoj pijaci. Sugrađani su prijavili da se u ovom objektu suhomesnati proizvodi čuvaju u neadekvatnim uslovima i prodaju bez deklaraciije. Optužbe su bile istinite, pa je sanitarni inspektor vlasniku naredio da uništi oko 10 kilograma dimljenog mesa, koje nije imalo deklaraciju. Vlasniku je naplaćena i kazna zbog lošeg čuvanja velike količine mesa i mesnih prerađevina, koje je "krasilo" izlog radnje.

ISPRAVNO
SITUACIJA u restoranima i objektima brze hrane sada je, kažu u Sanitarnoj inspekciji, mnogo bolja nego pre nekoliko godina. Ugostitelji se više trude, jer ne žele da budu na lošem glasu i izgube mušterije. Svi zaposleni uglavnom imaju potvrde o urađenim zdravstvenim pregledima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

nn

15.04.2009. 23:17

E pa dajte i to da sredimo. Kazne i to dobre. Eto uredili smo Skadarliju obracunavamo se sa kriminalom, pa dajte da sredimo i higijenu, to nije tesko.