PROTIV preseljavanja Roma iz naselja ispod Gazele u Ovču borićemo se svim sredstvima - rekli su u sredu predstavnici organizacionog obora za protest iz ovog dela grada. Oni tvrde da planirana izgradnja naselja za socijalno stanovanje ugrožava njihov normalan život ali i krši Ustav jer remeti nacionalnu strukturu Ovče. U gradu kažu da će raseljavanje "karton sitija" biti sprovedeno kao što je i planirano.
Građani Ovče tvrde da u tom naselju živi jedina rumunska zajednica na teritoriji Beograda koja ima status starosedelaca, zbog čega bi naseljavanjem Roma bili asimilovani.
- Gradonačelnik je rekao da niko ne može da zaustavi razvoj, a mi mu odgovaramo da niko, pa ni on, ne sme da krši Ustav - rekao je kopredsednik odbora Igor Tričković. - Svim sredstvima, ako je potrebno i fizički, suprotstavićemo se najvljenoj izgradnji naselja.
Tričković tvrdi da u njihovom pretestu nema elemenata fašizma i da su takve optužbe "obična glupost". Građani Ovče smatraju da se preseljenjem Roma problem ne bi rešio, već bi samo bio preseljen u njihovo dvorište.
U gradu, međutim, kažu da se projekat odvija po planu.
- Trenutno smo u fazi nasipanja i pripreme terena. Izgradnja naselja za socijalno stanovanje biće nastavljena uprkos protestima - kaže Ljiljana Jovčić, član Gradskog veća.
Prema urbanističkom projektu, u Ovči treba da bude izgrađeno maksimalno 400 stanova, od kojih će 130 biti namenjeno romskim porodicama koji žive ispod Gazele, dok će preostalih 270 stanova biti za socijalno stanovanje.

VLASNIŠTVO
NOVOIZGRAĐENI stanovi ostaće u vlasništvu grada, a domaćinstva će sklapati ugovore na pet godina i plaćati subvencionisanu stanarinu. Kuće za raseljavanje prvih 130 porodica trebalo bi da budu montažne, od drveta, i velike po 52 kvadratna metra, dok će preostalih 270 stanova u proseku imati po 50 kvadrata.