U NAREDNIH mesec dana putari u glavnom gradu počinju obimne radove na pet lokacija. Radiće se na rekonstrukciji Pančevačkog mosta, izgradnji dve nove trake u Savskoj ulici, zameni šina kod Sajma, proširenju Vojvođanske i Ulice Jurija Gagarina u Novom Beogradu. Većina radova doneće i mnogobrojne izmene u saobraćaju, a neki će trajati i do - sledeće godine!

PANČEVAČKI MOST
DUGO najavljivana popravka jedinog beogradskog mosta preko Dunava, posle mnogo odlaganja, najzad počinje. Do kraja jula radnici konzorcijuma "Alpina" započeće borbu sa korozijom koja je napala stubove "Pančevca". U prvoj fazi radova neće biti posledica po saobraćaj. Ukupna vrednost je 2,5 milijardi dinara.
- Ovi će radovi trajati do početka sledeće godine - objašnjava Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište. - Predviđena je i druga faza, koja podrazumeva rekonstrukciju saobraćajnica, koloseka i pristupnih puteva, pa će tada doći i do izmena u saobraćaju.

SAVSKA

VEĆ do kraja nedelje, u Savsku ulicu stići će geodeti, a u avgustu će početi i "pravi" radovi. Ulica pored Palate pravde biće proširena na sadašnjem zemljištu "Železnica Srbije", pa će u oba smera imati po dve saobraćajne trake, između kojih će biti tramvajske šine. Radovi će trajati čak godinu i po!
- I ovde će se radovi izvoditi u dve faze. U prvoj će se raditi infrastruktura, a biće neophodne i izmene u saobraćaju - objašnjava Bajić. - Vrednost je oko 630 miliona dinara.

ŠINE KOD SAJMA

UPOREDO sa poslom u Savskoj, nastavlja se i obnova dotrajalih tramvajskih koloseka - u drugoj polovini avgusta sređivaće se potez baš od Savske ulice do "Gospodarske mehane". Na ovoj deonici obnoviće se tramvajske šine, baštice i kontaktna mreža.
Za vreme ovih radova neće voziti tramvaji "3", "12" i "13", umesto kojih će voziti autobusi. Rekonstrukcija je deo projekta "Obnova Beograda".

VOJVOĐANSKA

RADOVI u Vojvođanskoj traju punom parom. Do kraja godine, kada je planiran završetak posla, ova ulica će imati po tri trake u oba smera.
- Izgradnja nove infrastrukture u okviru saobraćajnice rešiće dugogodišnji problem kanalizacije - kaže Bajić. - Građani će imati mogućnost da se, kroz postupak sa "Beogradskim vodovodom i kanalizacijom", priključe na gradsku kanalizaciju.

JURIJA GAGARINA

ZA proširenje "uskog grla" u Jurija Gagarina, od raskrsnice sa Trećim bulevarom do benzinske pumpe, kao i za probijanje nasipa, Direkcija je dobila prijavu radova.
- Radovi zasada neće uticati na odvijanje saobraćaja - rekao je Bajić. - Po završetku posla, "usko grlo" zameniće tri trake u oba smera, a biće izgrađen i novi železnički nadvožnjak.

BROJKE
570 DANA TRAJAĆE RADOVI NA PROŠIRENjU SAVSKE ULICE
90 MILIONA DINARA VREDNOST OBNOVE SVIH TRAMVAJSKIH ŠINA
300 MILIONA DINARA KOŠTAĆE PROŠIRENjE VOJVOĐANSKE ULICE

HIPODROM
U TOKU su radovi na Ibarskoj magistrali, a do kraja godine biće izgrađena denivelisana raskrsnica kod groblja Orlovača. Ona će ubrzati saobraćaj, ali i povećati bezbednost - samo na ovom potezu od početka godine dogodilo se desetak saobraćajnih nezgoda. Još nije počeo posao izgradnje nadvožnjaka kod Careve ćuprije. Tehnička dokumentacija je pripremljena i predata, čeka se samo odobrenje za početak radova.

IZMENE LINIJA GSP
DUGAČKOM spisku izmenjenih linija GSP u sredu se priključuju i tramvaji koji voze preko Kalemegdana. Linije "11" i "13" ceo dan će voziti samo do Pristaništa, dok će "dvojka" ići relacijom: Pristanište, Slavija, Vukov spomenik, "Beko". Od Pristaništa do "25. maja" voziće autobus "2A", i to trasom: Karađorđeva, Pariska, Tadeuša Košćuška, "25. maj".