GRADSKE komunalne službe dale su se na posao kako bi se 10. maja, kada stižu prvi gosti "Evrovizije", Beograd pokazao u najboljem svetlu. "Gradska čistoća" radi na uklanjanju deponija i pranju ulica i trgova, a radnici "Zelenila" pobrinuće se da sve javne zelene površine budu sređene. Međutim, nehigijensko romsko naselje ispod Gazele, nedaleko od Sava Centra, dočekaće goste iz Evrope.
U "Čistoći" kažu da su poslovi na sređivanju grada pred "Eurosong" uveliko počeli. Veliki broj divljih deponija već je uklonjen, a do 10. maja "nestaće" đubrišta u blizini hotela u kojima će biti smešteni gosti, kao i oko Ekspo centra gde će boraviti novinari.
- Postavićemo oko 1100 novih kontejnera, od čega stotinak velikih sa bočnim utovarom - kaže Zorica Petronijević, direktor ovog preduzeća. - Veliki kontejneri biće rapoređeni u centralnim gradskim zonama. Očisšićeni su svi prilazi gradu gde i ima najviše đubreta. Ovih dana uklonićemo i veliku deponiju ispod Brankovog mosta.
Posebna pažnja biće posvećena okolini hotela kao i Beogradskoj tvrđavi gde biti organizovani prvi programi.Kalemegdan će biti očišćen i opremljen novim kantama. Radnici "Čistoće" dovešće u red veliki parking ispred Centra Sava i Trg Nikole Pašića, na kome će biti organizovan veliki broj promocija.
- U saradnji sa "Beograd vodama" i "Zelenilom" uredićemo i priobalje - dodaje Petronijevićeva. - Na vanrednim poslovima vezanim za predstojeću manifestaciju angažovano je 700 radnika, i sve što je do nas biće besprekorno.
U "Zelenilu" kažu da je sezova prolećnog uzređenja grada odavno počela. Pre više od mesec dana počela je prolećna sadnja cveca na zelenim površinama.
- Ovo je inače period kada se intenzivno sadi u Beogradu - priča Radovan Draškić, direktor JKP "Zelenilo Beograd" - Kada je u pitanju "Evrovizija", uređujemo prostor ispred RTS-ovog studija u Košutnjaku. Na tom mestu napravićemo mali prakić, a takođe naš zadatak biće svi cvetni aranžmani za sve potrebe predstojeće manifestacije.
Ruglo Beograda, romsko naselje pod mostom "Gazela", ipak neće biti uklonjeno do "Evrosonga". Prema rečima Živojina Mitrovića potpredsednik Komisije za preseljenje Roma, trenutno se čeka dozvola za gradnju na nekoliko lokacija u prestonici gde bi stanari "karton sitija" trebalo da budu preseljeni.
- Očekujemo da će dozvola koju čekamo biti izdata znajkasnije za mesec dana - objašnjava Mitrović. - Istog trenutka počeće izgradnja objekata i to će trajati oko tri i po meseca. Gradiće se na više mesta, ali koje su tačno lokacije u pitanju, nećemo objavljivati sve dok ne dobijemo dozvolu.

EUROKLUB
DELEGACIJE, akreditovani novinari i fanovi, imaće priliku da se, tokom trajanja manifestacije zabavljaju uz program "Eurokluba". Na programu, koji će se održavati u foajeu velike dvorane centra "Sava", naći će se video retrospektiva ranijih učesnika, moderan ples, karaoke sa ovogodišnjim takmičarima, kao i koncerti i di-džej nastupi.

SAOBRAĆAJ
U ULICAMA koje povezuju objekte u kojima će se održavati događaji vezani za "Eurosong" biće izdvojena pripritetna saobraćajna traka za učesnike manifestacije, najavila je Duška Vučinić Lučić, predstavnik za medije ovog takmičenja. Ona je istakla i da se razmišlja o produženju dnevnog režima vožnje vozila javnog gradskog prevoza.