Prestonica (ne)pismenih

A. M. D. - M. T. K.

18. 01. 2008. u 19:35

Престоница (не)писмених
U glavnom gradu najmanji procenat analfabeta. Nepismenost češća kod žena nego kod muškaraca. Kritične grupe su stanovnici prigradskih naselja, stariji sugrađani i Romi

BEOGRAD je prema zvaničnoj statistici najpismeniji grad u Srbiji. Poznavanjem slova ne može se pohvaliti 1,34 odsto, ili 19.204 stanovnika prestonice. Nepismenost je najučestalija kod starije populacije, kod žena i kod pripadnika nacionalnih manjina - pogotovo Roma. U odnosu na deset gradskih opština, prigradske beleže veći stepen neupućenosti u "veštine" čitanja i pisanja.
U Srbiji ima milion i po ljudi bez osnovnog obrazovanja, od čega 125.069 ili 8,3 odsto živi u glavnom gradu. U sličnom udelu Beograđani učestvuju i u ukupnom broju nepismenih Srba - 8,45 odsto od 227.039. Tri centralne gradske opštine, Savski venac, Stari grad i Vračar prve su u republici po broju pismenog stanovništva, sa samo 0,4 odsto onih koji ne poznaju azbuku.
Najlošija situacija je sa beogradskim Romima kod kojih je čak četvrtina od 19.191 nepismena. Nedostatak dokumenata i teška materijalna situacija sprečavaju uključenje ove manjine u sistem obrazovanja - šest od deset nema završenu osnovnu školu. Čitanje i pisanje im zbog toga ostaju nedostižne "veštine". Srednja starost Roma analfabeta iznosi 41 godinu, što u odnosu na beogradski prosek - 68, pokazuje da to nije samo generacijski problem kod ovog stanovništva.
Zbog slabog pohađanja osnovne škole veliki broj starih sugrađana nije pismen. Naime, pre drugog svetskog rata školovanje nije bilo ni obavezno, ni dostupno svima. Zbog toga je danas preko 90 posto svih nepismenih starije od 55 godina. Sa druge strane, samo 1.955 lice starosti od 15 do 29 godina nije pohađalo školu.
Slična je situacija sa ženskom populacijom. Starijim sugrađankama, u patrijarhalnoj Srbiji bilo je mnogo teže da se opismene nego njihovim vršnjacima. Primećuje se, međutim, da su žene nepismenije u svim starosnim grupama društva, ali se razlika u odnosu na muškarce povećava u skladu sa porastom godina. Prosečno, 3,9 posto pripadnica lepšeg pola nije u stanju da se potpiše, dok je kod jačeg pola taj procenat svega 1,6.
U deset gradskih opština manje od svakog stotog stanovnika ne zna da piše i čita, dok je u Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu, Grockoj, Surčinu, Sopotu i Brajevu situacija dosta drugačija. U proseku nepismenost u prigradskim naseljima iznosi približno 4 odsto a uzrok treba tražiti u velikom broju poljoprivrednika.

ŠKOLE
OPISMENJAVANJE Beograđana obavlja se u 195 osnovnih i 85 srednjih škola. Postoje i četiri obrazovne institucije specijalizovane za edukaciju osoba koje su iz raznih razloga preskočile osnovnu školu. Nažalost, postoje neke procene, koje kažu da bi se analfabete ovim tempom iskorenile tek za 150 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

grozo

19.01.2008. 19:53

naprotiv. vaznije je da smo pismeni nego na kom smo pismu pismeni. cilrilica i latinica su dva pisma koja kod srba moraju biti ravnopravna. svako insistiranje na prednosti jednog pogresno je. srbi svoje pismo u danasnjem obliku imaju od vuka, pre toga se pisalo rusko/crkveno-slovenskim a pre toga na glagoljici. ili na grckom. svejedno. poenta je da dva pisma mogu biti samo bogatstvo. a i apsurdna je ideja da ce srbi biti manje srbi ako budu pisali na latinici. srbi ce biti srbi dokle god budu misllli da su srbi, ma kojim jezikom pricali, pismom pisali itd. ako izgube ideju da su to sto jesu, mogu pisati koliko hoce na cirilici.