Bulevar skreće ulevo

M. MRĐEN

19. 06. 2007. u 19:39

Булевар скреће улево
U toku je javni uvid nacrta Regulacionog plana za deo Zvezdare. Regulacioni plan obuhvata područje između ulica Milana Rakića, Mite Ružića, Vjekoslava Kovača i Aradske. Iako ne tretira Bulevar kralja Aleksandra, ovo je prvi nacrt koji nagoveštava da će se
U opštini Zvezdara u četvrtak u 14 časova biće održana javna prezentacija nacrta plana detaljne regulacije za područje između ulica Milana Rakića, Mite Ružića, Ariljske, Vjekoslava Kovača i Aradske. Iako ovaj plan ne tretira Bulevar kralja Aleksandra, ovo je prvi nacrt koji delimično pokazuje i nagoveštava pravac prema kome će se širiti ova saobraćajnica.
- Evidentno je da će se Bulevar od Cvetkove pijace ka ulici Mite Ružića uvlačiti na levu stranu i zalaziti u gornji blok, ali to ćemo definitivno znati kad i taj plan bude završen - objašnjava Jelka Dakić, opštinski arhitekta. - Nacrt plana koji je trenutno na javnom uvidu predviđa proširenje ulica Mite Ružića i Milana Rakića, koje su jedna od dve postojeće veze Mirijeva sa centrom grada.
Da bi se rasteretio saobraćaj u Ulici Mite Ružića, naročito na raskrsnici sa Bulevarom gde su česta zagušenja, najveće izmene pretrpeće Milana Rakića. Postojeća širina njenog kolovoza je od tri do šest metara. Plan predviđa proširenje od 19 metara, pri čemu će kolovoz biti širok 13 metara, trotoari sa obe strane dva metra i po metar sa svake strane biće izdvojen za biciklističku stazu.
- Stambeni objekti su uglavnom povučeni sa ulice, tako da proširenje ne podrazumeva previše rušenja - dodaje Dakić. - U Ulici Mite Ružića situacija je znatno lošija zbog velikog stepena izgrađenosti, jer od ograde do ograde imate svega desetak metara.
Prema Nacrtu plana predviđena širina Ulice Mite Ružića je 18 metara, a čini je kolovoz od 12 i obostrani trotoari od po tri metra. Kako bi se izbegla velika rušenja, u prvoj fazi ulica će se širiti sa obe strane na 15 metara. Urbanisti su takođe predvideli da se Ulica Vjekoslava Kovača širi na parnu stranu sa postojećih 8,5 na planiranih 11 metara. Sporedne ulice uglavnom će zadržati postojeću širinu, ali se predviđa probijanje Aradske ulice, zatim Prote Đurića prema Deskaševoj i formiranje Ulice Jovana Đaje.


SPRATNOST
MAKSIMALNA spratnost koju pomenuti plan dozvoljava za ovaj deo Zvezdare je prizemlje plus dva sprata.
- Veoma je bitno što nisu povećani koeficijenti izgradnje i što nije data mogućnost izgradnje većih objekata - ističe opštinski arhitekta i dodaje da mala gustina stanovanja i zadovoljavajuća širina ulica omogućavuju kvalitetnije stanovanje. - Jedina nelogičnost u ovom nacrtu je što na jednoj parceli sadašnjeg kompleksa "Olimp" plan predviđa kolektivno stanovanje.

TERMINI
GRAĐANI nacrt plana za ovo područje mogu videti do 18. jula, svakog radnog dana od 9 do 15 časova u prostorijama Skupštine grada Beograda na Trgu Nikole Pašića 6 i u prostorijama Opštine Zvezdara. Informacije o predloženim rešenjima davaće predstavnik obrađivača utorkom i četvrtkom od 11 do 15 časova na Trgu Nikole Pašića i sredom i petkom od 11 do 15 časova u prostorijama opštine Zvezdara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Malena

20.06.2007. 02:32

Jako pametno, nema sta! Podrazumeva se da gradjane niko nista ne pita, samo mi nije jasno sta ce uraditi sa objektima kao sto su: dve osnovne skole, gimnazija i vodovod?! Da li to znaci da deci nije potrebno skolsko igraliste, ili bezbednost dece koja bi na ovaj nacin bila ugrozena nije bitna?

miroslav

15.07.2007. 17:02

I kakve će izmene suštinski pretrpeti ul. Prote Djurića, osim probijanja ka Deskaševoj, sasvim nelogičnog, jer postoje tri ulice paralelne sa njom u razmaku na po 20 m. koje povezuju Mite Ružića sa Deskaševom?