DA li se uporedo sa privredom u prestonici razvija i kultura? Ako je sudeći po trenutnom stanju u opštini Novi Beograd, rezultati su nažalost poražavajući - 236.898 stanovnika, koliko ih ima prema poslednjem popisu, u svojoj blizni nema nijedan bioskop, niti pozorište. Privatnici još nisu našli interesa da ulažu u ovu oblast, a zbog teške ekonomske krize "Beograd film" bio je primoran da stavi katanac na svojih pet dvorana - novobeogradsku Fontanu" i "Jugoslaviju", koje su zakupljivali, i zemunski "Central", "Jedinstvo" i "Slobodu", koje su u njihovom vlasništvu.
Prema rečima Miroslava Cenića, direktora pomenutog preduzeća, ovi objekti su zbog velikih troškova održavanja, ali i slabe posete postali neisplativi.
Razloga za "promaju" u bioskopima je mnogo - od jeftinih piratskih filmova, koji se na ulicama često pojavljuju i pre bisokopske premijere, preko ekspanzije kablovske televizije do legalnih DVD filmova koji se za 200 dinara prodaju na trafikama.
Inače, filmske dvorane ovog preduzeća, a ima ih 14, sledećeg meseca će se naći i na aukcijskoj prodaji. Prema poslednjim procenama iz 1998. godine knjigovodstvena vrednost imovine "Beograd filma" iznosila je osam miliona dolara.
- Naši bioskopi se posle prodaje neće ugasiti, jer će budući vlasnik biti u obavezi da zadrži namenu. To će verovatno biti manji multipleks bioskopi sa više dvorana od 50 do 100 mesta, koji će imati i druge komercijalne delatnosti kako bi bili rentabilni - objašnjava Cenić.
Do izgradnje savremenih multipleks bioskopa, koji će se graditi parama privatnih investitora, u gradskom Sekretarijatu za kulturu tvrde da rade na rešavanju nedostatka kulturnih sadržaja u Novom Beogradu. Kako saznajemo, u planu je osnivanje višenamenskih kulturnih centara na mestu ugašenih bioskopa "Fontana" i "Jugoslavija".
- U svetu više ne postoje državni bioskopi - objašnjava Darjan Mihajlvoić, sekretar za kulturu. - Naša ideja je da bioskop "Jugoslavija" postane edukativni centar za mlade, od 10 do 18 godina, sa dečjom bibliotekom, salama za različite kreativne radionice i tematske parkove. Trenutno se radi i projekat za bivšu "Fontanu, kulturni centar za građane od 18 do 30 godina. Ovaj objekat će imati veliku salu za rok koncerte i savremenu muziku, kao i sale za održavanje tribina, izložbi i filmova. Centri će imati i sale za filmske projekcije, koji će biti umetničkog, a ne komercijalnog karaktera.

STATISTIKA
ISTRAŽIVANJE o potrebama mladih u Novom Beogradu, koje su prošle godine uradile Grupa "Hajde da..." i omladinska grupa "Lavina", pokazuje da je 54,7 odsto mladih nezadovoljno mestima za razonodu i rekreaciju, kao i nedostatkom kulturnih sadržaja, odnosno bioskopa i pozorišta. Veliki broj srednjoškolaca, 65 odsto, takođe se slaže da bi bilo dobro da na ovoj opštini postoji i neka vrsta omladinskog centra.

MULTIPLEKSI
JEDINI izlaz iz teške situacije, filmadžije vide u multipleksima - modernim bioskopima sa više sala koji su u sklopu velikih tržnih centara. Veliko platno u tom slučaju prate i butici, igraonice za decu, restorani i kafići. Izgradnju takvih centara najavile su dve velike kompanije "Juropijan konstrakšn", koja na 130 hiljada kvadrata planira da otvori Ušće šoping centar i "Delta holding", koja će u Bloku 67 graditi "šoping mol" od 80.000 kvadrata - Delta siti.

Brojke:
200 - dinara prosečna cena bioskopske ulaznice
44 - biskopskih sala ima u prestonici
236.898 - stanovnika živi u Novom Beogradu