Lido prljavo i pusto

B. KRSTAJIĆ - S. S. ROVČANIN

03. 08. 2006. u 20:14

Ratno ostrvo promenilo "vlasnika", ali i dalje zapušteno i neuređeno. "Lido" pretrpano smećem i šibljem. Zakupac "EkoZem" nije ispunio nijedno obećanje. Grad se "dočepao" izletišta, ali nemar ostao

     ZEMUNSKI "Lido" nikada nije bio prazniji, ni prljaviji. Prošle godine o izletištu se brinula Opština Zemun, a ove je odgovornost na sebe preuzeo Grad. Nemar je ostao. Ratno ostrvo je puno smeća, a plaža je neuređena. Početak sezone zvanično nije ni proglašen, a posetioci se kupaju na svoju odgovornost. Nekadašnjih i do desetak hiljada gostiju dnevno, zamenilo je stotinak.
Na ostrvu nema klupa, staza za šetanje, šiblje osvaja "Lido", a deo plaže je i dalje pod vodom, zbog prolećnih poplava. Flaše, plastika, školjke i granje talože se na Ratnom ostrvu. Od uređivanja "Lida" ove sezone, koja je na izmaku, neće biti ništa, iako su iz Grada stizala obećanja da će biti formirano javno preduzeće i da će u sređivanje biti uloženo 30 miliona dinara.
- Duž Keja su izlepljenja upozorenja da nije sigurno kupati se na "Lidu", jer nema spasilaca - kaže Steva Tatalović iz Opštinskog veća Zemuna. - Uglavnom dolaze ljudi koji imaju čamce, a za ostale nađe se neko od ribara, pa ih preveze. Ipak, ništa nije organizovano. Skoro da se i ne kupaju. Samo se malo osveže vodom i onda se sunčaju na čamcu.
Prošlu sezonu obeležila su prepucavanja Grada i Opštine o tome ko treba da se brine o jednom od najlepših gradskih izletišta i kupališta. Obistinile su se prognoze gradskih čelnika da korporacija "EkoZem" koja je zakupila "Lido" neće ispuniti nijedno od brojnih obećanja - viseći most preko Dunava, igrališta, eko hotel, svlačionice, restorani... Zato su opštinari sa njima raskinuli ugovor. Tako je početkom leta ostrvo koje je zaštićeno dobro, prešlo u ruke Grada. Situacija se nije promenila. Ekipe "Zelenila" prešle su Dunav tek nekoliko puta, pokosile travu i delimično očistile izletište. To je sve što je ove sezone urađeno za Ratno ostrvo, koje je do pre dve godine bilo oštra konkurencija Adi Ciganliji.

DIVLJI PREVOZ
PREVOZ do "Lida" nije organizovan, ali "divlji" čamci su na usluzi putnicima. Čekaju na obali, a povratna karta je oko sto dinara. Nekada su u brodićima, gde može da stane desetak ljudi, preko Dunava vozili i tri puta više putnika. Niko od prevoznika nema dozvolu za rad.

APSTRAKTNI PLANOVI
ZA preko 80 godina, koliko traje priča o "Lidu", pominjane su razne opcije šta bi se na njemu moglo graditi. Od manje ambicioznih planova da se pretvori u sportske terene, bilo je i onih apstraktnih da postane pista za avione, opera, stadion. Poslednji projekat predložila je korporacija "EkoZem" sa kojom je Opština Zemun sklopila ugovor. Planirali su da naprave eko hotel, igrališta, svlačionice, ali je sve propalo, jer nisu imali novca. Sada o "Lidu" brine Grad. Potencijalni investitori su prevideli činjenicu da će Ratno ostrvo svoj konačan oblik dobiti tek 2010. godine.

ZAŠTITA
PREMA rešenju Skupštine grada o zaštiti prirodnog dobra, 167 hektara Velikog ratnog ostrva izdeljeno je na tri zone. Prva obuhvata šumski kompleks, ima status rezervata, druga je zona rekreacije, dok je treća rezervisana za turizam i to je deo gde se nalazi plaža "Lido".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Luka

04.08.2006. 15:10

I ove godine i prosle za Lido je zadužena opština, samo što je u proleće raskinula ugovor sa firmom koja je trebala da održava plažu ove sezone...dakle nema veze sa gradskom vlašću već sa opštinom na kojoj se nalazi, kao i u svakoj drugoj, kao i svake godine...