Junak dočekao majstore

J. D. P.

14. 07. 2006. u 19:23

Јунак дочекао мајсторе
Renoviranje prilaza Spomeniku neznanom junaku posle skoro sedam decenija. Radove finansira Skupština grada, a izvođač radova je JP "Srbija šume". Nadležni nisu obavešteni o sanaciji
POSLE 68 godina od podizanja spomenika Neznanom junaku na Avali, napravljen je prvi korak u renoviranju ovog značajnog obeležja. U toku su radovi na sređivanju stepeništa ispred spomenika. Izrađen je i projekat rekonstrukcije celog kompleksa, međutim on nije u planu za realizaciju ove godine.
Za sređivanje stepeništa sredstva je obezbedila Skupština grada, a radove izvodi JP "Srbija šume".
Kako kažu u ovom preduzeću, postoji mogućnost da i stepenište, koje se nalazi iza spomenika, bude renovirano. Kao i centralni plato, ukoliko Grad odobri dodatna sredstva.
Ovo kulturno obeležje nije rekonstruisano od izgradnje i u lošem je stanju.
- Projekat sanacije spomenika već postoji, ali neizvesno je kada će biti ostvaren - kaže istoričar Dejan Ristić iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. - O svim radovima koji se izvode na spomenicima palih boraca Ministarstvo mora biti obavešteno. Međutim u adaptaciju stepeništa na Avali nismo upućeni.
Ristić kaže da spomenik tone pa je neophodno precizno utvrditi kakva je podloga na kojoj se nalazi mermer. Predviđeni radovi su veoma složeni i za realizaciju su potrebna ogromna sredstva. On dodaje da stanje nije alarmantno i da postoje spomenici koji su prioritet jer su u mnogo gorem stanju.
Pored pomenutog Ministarstva, ni nadležni iz Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika ne znaju da se prilaz Neznanom junaku sređuje, iako bi trebali da budu obavešteni o tome.

SIMBOL
Spomenik Neznanom junaku na Avali, jedan od simbola Beograda, podignut je davne 1938. godine, na Vidovdan, 28. juna 1934, kralj Aleksandar došao je na Avalu praćen oficirskom svitom i gardistima i označio početak radova. Ovaj monument, koji je građen četiri godine, delo je poznatog vajara Ivana Meštrovića. Spomenik ima oblik sarkofaga. Bočno su postavljene karijatide koje simbolizuju počasnu stražu. Visine je oko 60 metara, rađen od jablaničkog granita i crne je boje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije