Dete vraćeno ocu

B. K. - S. B.

04. 04. 2006. u 18:16

Posle osam meseci ćerka privremeno kod oca Miodraga Parulovića. Gradski centar za socijalni rad se ograđuje od ishitrene odluke novog tima odeljenja Centra Zvezdara, navodi se u saopštenju direktorke Jasminke Veselinović

SEDMOGODIŠNjA I. P. posle osam meseci provedenih u Prihvatilištu za zlostavljanu decu "Jovan Jovanović Zmaj", privremeno je vraćena ocu Miodragu Paluroviću. Konačnu reč u sporu oko starateljstva nad detetom daće sud. Otac je u međuvremenu pokrenuo peticiju za smenu direktorke Gradskog centra za socijalni rad Jasminke Veselinović, jer je ubeđen da je prekoračila svoja ovlašćenja i mešala se u ovaj predmet. Zato je, smatra otac, njegovo dete predugo zadržano u Prihvatilištu.
Povodom komplikacija nastalih u slučaju male I. P. juče se oglasila i direktorka Veselinović. Tim Centra za socijalni rad objašnjava da je dete u ustanovu smešteno jer je postojala sumnja na emocionalno zlostavljanje od strane oca. Ovakav smeštaj se, kažu, praktikuje vrlo retko, samo kada postoji veliki rizik za dete. Postupak se odugovlačio, kako tvrdi tim Centra, jer se otac često selio i nije javaljao svoje nove adrese. Do suprotnih mišljenja koji je roditelj pogodniji za staratelja došla su i dva tima zvezdarskog centra za socijalni rad, koji su radili na slučaju. Stari je majku smatrao adekvatnijom, a novi je pre dva dana dete privremeno vratio ocu.
- Gradski centar za socijalni rad se ograđuje od ishitrene odluke novog tima odeljenja Centra Zvezdara - navodi se u saopštenju direktorke Jasminke Veselinović i tima Gradskog centra. - Iako je dete u skladu sa Porodičnim zakonom više puta iskazalo svoju želju da živi sa majkom, novi stručni tim Odeljenja Zvezdare nije uvažio želju deteta, iako je znao za nju. Doneo je rešenje o prestanku smeštaja deteta u ustanovi i istog dana izvršio to rešenje, bez davanja mogućnosti majci da se upozna sa rešenjem i na njega uloži žalbu. Rešenje nije izvršno, a po neuobičajeno hitnom postupuku je istog dana izvršeno, što je ozbiljan prekršaj. Mišljenje našeg tima je da dete dodatno traumatizovano ishitrenim izmeštanjem iz ustanove.

TRAŽE SMENU
OTAC Miodrag Parulović je najvio da neće odustati od zahteva za smenu direktorke Centra za socijalni rad Jasminke Veselinović.
- Kada sam došao po dete u Prihvatilište sa rešenjem da mi se vraća ćerka, rukovodilac centra nije htela da potpiše dokument - objašnjava Parulović. - Pred svedocima je objasnila da joj je direktorka Veselinović telefonom javila da se stvar stopira. Dete su mi dali tek posle nekoliko sati. To je još jedan dokaz da se ona meša u ovaj slučaj mimo svojih ovlašćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije