Zakupci krive grad

M. M. P.

22. 03. 2006. u 17:54

Закупци криве град
Prilikom obnove parka "Manjež", klub "Stupica" ostao bez bašte. Zaposleni u klubu "Stupica" optužuju nadležne u Skupštini grada da su mimo zakonske procedure uklonili baštu koju je projektovao Bojan Stupica lično
SUKOB Grada i kluba "Stupica", koji je već godinama nepoželjni podstanar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nedavno je preseljen i ispred ulaznih vrata ove ustanove. Tako je, slučajno ili namerno, prilikom detaljne obnove parka "Manjež", srušena i bašta ovog kluba. Zaposleni u "Stupici" za to su optužili nadležni Sekretarijat za komunalne i stambene poslove tvrdeći da je uklonjeni plato projektovao Bojan Stupica lično.
- Radovi su počeli početkom marta, a na zahtev gradskog Sekretara za kulturu Darjana Mihajlovića - rekla nam je Nataša Čuljković, zakupac lokala kluba "Stupica" od 1983. godine. - Izvršeno je vandalsko rušenje takozvanog popločanog podijuma, na kome se nalazila umetnička skulptura i fontana koju je Grad postavio pre više od 40 godina. Inače, za donošenje rešenja o rušenju ovakve vrste po važećim propisima nadležna je građevinska inspekcija opštine Savski venac, a ne komunalna inspekcija grada Beograda. Takođe postoji i odobrenje za izgradnju od 1986. godine kojim je Teatru dozvoljeno izvođenje radova gde se kao investitor pojavljuje JDP, a ne mi. Zbog niza nepravilnosti, mi ćemo povesti upravni spor.
U JDP kažu da je rekonstrukcija parka u rukama Skupštine grada i da nemaju veze sa radovima, niti sa klubom koji je podstanar u njihovom pozorištu.
U nadležnom Sekretarijatu juče nismo uspeli da saznamo zašto je bašta uklonjena i da li će biti vraćena po završetku radova u parku.
Inače, Skupština grada i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove počeli su sa obnovom "Manježa" u maju prošle godine, a projektom je bilo predviđeno da se unapredi i sačuva stari izgled parka. Kao ekonomski najpovoljnija, za radove na zasađivanju nove trave, postavljanju novih ivičnjaka, klupa, korpi, dečjih rekvizita i spoljne rasvete izbrana je firma "Biodekor".
Ipak, u ovom preduzeću objašnjavaju da njihovi radnici nemaju veze sa uklanjanjem bašte kluba "Stupica".
- Ne znamo koja je firma uklanjala baštu, ali su prilikom tih radova oštećeni travnjaci i zelenilo koje smo postavili - rekao nam je Slavko Božić, tehnički direktor u "Biodekoru" i najavio da će radovi u parku biti završeni za nekoliko dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije