IDEJA Skupštine grada da do kraja jeseni raseli stanare kartonki pod "Gazelom" i obezbedi im civilizovane uslove za život, digla je na noge žitelje novobeogradskog naselja "Dr Ivan Ribar", koji ne žele nove komšije. Iako "pobuna" liči na otvorenu netrpeljivost prema Romima, Novobeograđani tvrde da nije reč o rasizmu, već da strepe od prljavštine i obaranja cene svojih stanova.
Na uglu ulica Jurija Gagarina i dr Ivana Ribara nekoliko stotina nezadovoljnih stanara okupilo se i juče.
- Mi nemamo ništa protiv Roma, ali se plašimo da se njihovi običaji i kultura ne mogu uklopiti u gradsku sredinu - kaže Ivan Bogojevac, jedan od stanara. - Nastaće higijenski problemi. Kako će bilo ko od nas uspeti da proda stan, ako nam pod nosem bude takvo naselje. Svakog dana ćemo se sastajati dok ne izguramo našu priču.
Gradski arhitekta Đorđe Bobić, na zamerke Novobeograđana odgovara da ih samo delimično razume, uz opasku da mu priče o padu cena kvadrata deluju malo verovatne. Obećava da će naselje biti uredno, sa svom pratećom infrastrukturom.
- Ti Romi su građani Beograda, preseljavaće se samo oni sa urednom ličnom kartom. To zemljište je gradsko zemljište, a birati susede nije beogradski manir - kaže Bobić. - Pristupili smo projektu Dekade Roma i naša je obaveza da ih integrišemo u život grada. To podrazumeva da im na novim lokacijama budu dostupne škole, domovi zdravlja, vrtići i da im se omogući zaposlenje. Grad Beograd ima svoju strategiju i žitelje nehigijenskih naselja seli na teritoriju iste opštine. Kontejneri za stanovanje su samo privremeno rešenje dok ne niknu socijalni stanovi.
Pobuna Beograđana nije mnogo iznenadila predstavnike romske zajednice. Dragoljub Acković, potpredsednik Svetskog parlamenta Roma, kaže da je odavno upozoravao da Romi neće biti dobrodošli ni u jedno veće srpsko naselje.
- Identična stvar se desila u Zemunu i Velikom Mokrom Lugu, gde su na čelu pobuna bilo predsednici mesnih zajednica - objašnjava Acković. - Pitam se šta će se desiti kada se bude oodlučilo da se raseli svih 150 romskih nehigijenskih naselja. Mislim da su ovo nepravedni postupci prema Romima a moje uverenje - da je vrlo moguće da će Dekada Roma mom narodu doneti zlo, izgleda je počelo da se obistinjuje. Voleo bih da nisam u pravu, da me demantuje ponašanje većinskog stanovništva i da Romi budu primljeni samo kao dobri susedi.

KONTROLA
- GRAD će kontrolisati naselje "Dr Ivan Ribar". Ono će biti čisto i uredno - kaže Đorđe Bobić. - Kontejneri su vrlo lepi. Imaju kupatilo, kuhinje, sanitarni čvor. Sve su to Nemci već isprobali. Predvideli smo i kontrolisane boksove za sekundarne sirovine, jer se većina žitelja ovakvih naselja bavi njihovim sakupljanjem.

PLANOVI
NASELjE pod "Gazelom" bi trebalo da se raseli do kraja jeseni. Prvi socijalni stanovi na lokaciji naselja "Dr Ivan Ribar" trebalo bi da se grade na proleće. Projektna dokumentacija se priprema za još tri lokacije - Kamendin, Orlovsko naselje i Ovča. U naselju "Dr Ivan Ribar" nići će 400, u Kamendinu 200, a u Orlovskom naselju - 350 stanova.

OPŠTINA
IZ Opštine Novi Beograd kažu da o protestu nisu obavešteni i da nisu dobili zvaničnu informaciju od Grada o postavljanju kontejnera. Zato je juče Opštinsko veće zatražilo sastanak sa zamenicom gradonačelnika Radmilom Hrustanović.
Zbog nevremena, jučerašnji protest trajao je oko pola sata, ali su stanari najavili da će se i danas u 18 časova okupiti na istom mestu.

ANKETA - Kako komentarištete protest stanara u naselju "Dr Ivan Ribar" i da li biste se bunili da se naselje sa "Gazele" preseli u vaš kraj?

SREĆKO MIHAILOVIĆ, sociolog sa Instututu društvenih nauka
- Svakako da stanari imaju poravo da protestuju, ali smatram da su im razlozi neopravdani. To je vid rasizma. Pored Roma sam živeo godinama i nikakvih problema nisam imao.

BISERKA ĐORĐEVIĆ, direktor prodaje u Agenciji za nekretnine "Singidunum plus"
- Mislim da su opravdane sumnje onih koji protestuju da će cene njihovih stanova pasti kada se dosele Romi. Moje iskustvo potvrđuje da su uvek teže "išli" stanovi u blizini romskih naselja.

BRANA MITROVIĆ, arhitekta
- Ako se Romi koji se dosele u novobeogradsko naselje budu građanski ponašali, nema prostora za proteste i diskriminaciju. Ti kontejneri za stanovanje se u svetu rade korektno i mislim da nema razloga za brigu.

MARIJA PROKIĆ, student stomatologije
- Ako nema drugog rešenja trebalo bi prihvatiti preseljenje Roma. Razumem stanare što se bune, jer se plaše da će im se svakodnevica promeniti. U Leštanima gde stanujem ima dosta Roma i nemam nikakvih problema.