Život kao u hotelu

I. MIĆEVIĆ - M. MRĐEN

25. 01. 2005. u 18:55

Osim kvalitetne gradnje, investitori mame kupce opremajući zgrade bazenima, fitnes centrima, danonoćnim obezbeđenjem, parkovima... Cena kvadrata ekskluzivnih nekretnina dostigla maksimum.

DALEKO od očiju javnosti, u prestonici niču luksuzni objekti u kojima se najčešće skuće oni koje nazivamo srpskim "xet - setom". Pre svih političari, ali i estradne zvezde, sportisti i "kontroverzni biznismeni", i ne pitaju za cenu kad im neka građevina zapadne za oko. Cene kvadrata u našem glavnom gradu ni za evro ne zaostaju za ostalim prestonicama.
- Tržište luksuznih nekretnina cveta - objašnjava nam Milan Pavlović, direktor agencije "Ambasador M" koja se bavi prodajom i rentiranjem isključivo ovakvih objekata. - Za samo 20 dana imali smo 30 klijenata, od kojih je trećina zainteresovana za kupovinu elitnih kuća. Dedinje i Senjak i dalje drže titulu najelitnijih delova grada i tu je cena kvadrata dostigla maksimum.
Ipak, sve su traženije i manje atraktivne lokacije na Voždovcu, Vračaru, Starom gradu, Zvezdari... Da bi namimili kupce u ove delove grada, investitori zgrade opremaju bazenima, fitnes centrima, danonoćnim obezbeđenjem, parkovima...
Tako je u Ulici Ćirila i Metodija na Zvezdari nikao luksuzni stambeno - poslovni kompleks "Oaza", za koji investitori kažu da je jedini objekat najviše klase u prestonici. Iako će biti završen u maju, većina stanova već je rasprodata. Po rečima investitora, život u "Oazi" biće kao u hotelu.
Naime, da bi došli do svog stana, vlasnici će obavezno morati da prođu pored recepcije. U prizemlju zgrade predviđena je posebna pešačka ulica, bazen, fitnes centar i park, a svi stanovi imaće najmanje dve telefonske linije, video interfon, distribuciju svih satelitskih programa i Interneta. Projekat za ovaj luksuni stambeni kompleks uradio je Đorđe Bobić, arhitekta Grada.
Još jedno od novoizgrađenih luksuznih naselja "Mačkov kamen" nalazi se na Dedinju. Svaka od 22 vile (50 stanova) rađena je prema jedinstvenom projektu. Kako ne bi ličile jedna na drugu, investitor, firma "Koling", angažovala je tim od 16 arhitekata. Svoj pečat, pored njihovih arhitekata, dali su i veoma priznati stručnjaci, poput Ružice Božović Stamenković, Dragana Stamenković i Branislav Stojanovića.
Nedavno su stanari ovog kvarta dobili i nove komšije u Vaska Pope 14 - 18, koji su za kvadrat izdvojili po 2.300 evra. Na aukciji, početna cena najvećih šestosobnih kuća, površine 450 kvadrata, bila je čak 1.036.748 evra, a devetosobne kuće od 392 kvadrata koštale su 902.359 evra.
"Srećnici" koji su se ranije uselili za kvadrat su plaćali od 1.800 do 1.900 evra.


TASTERI
NAJNEOBIČNIJE što će stanari "Oaze" imati su protivpožarni i protivprovalni tasteri. Naime, u svakom stanu biće raspoređeni tasteri čijim se dodirom automatski alarmiraju policija i vatrogasci.


KOMŠILUK
ZBOG atraktivne lokacije i luksuzne gradnje, koja je počela pre više od deset godina, oko Mačkovog kamena neprestano se podizala prašina. Najintrigantnije je ko živi u prelepim vilama. Jedan od popularnijih komšija je Zdravko Čolić, a nedavno se uselio i jedan proslavljeni sportista.
- U komšiluku nema političara, mada su se oni često spominjali. Gotovo sve kuće su useljene, a stanari su najčešće naši ljudi koji su se vratili iz inostranstva - saznali smo od Milana Zukanovića, prvog čoveka "Kolinga".

ISPUNJAVAJU ŽELJE
PROBIRLJIVI kupci nekretnina obično imaju specijalne prohteve, pa se završni radovi na građevini rade uz njihovu saglasnost. Kada se ugrađuju pločice, biraju sanitarije za kupatilo, određuje nijansa zidova, parketa i osvetljenje izvođači radova se obavezno konsultuju sa novim gazdama. Naravno, ispunjavaju sve njihove želje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije