Ada opet raj!

A. B. M. - B. Đ.

06. 04. 2003. u 19:08

Sezona kupanja počinje 15. juna. U toku je asfaltiranje sportskih terena, biciklističke staze i parkinga. Usporena izgradnja kanalizacije na desnoj obali.Postavljeno 10 platformi za pecaroše.Žičara na vodi od 1.maja.

**BOKA Kotorska Beograda**, kako je nazvao Ivo Andrić, užurbano se sprema za početak sezone. Kupača još nema, ali zahuktavaju se radovi na uređenju Ade Ciganlije.
Kapije na Savskom jezeru biće zvanično otvorene 1. maja, a plaže će primiti prve posetioce tek 15. juna. Za posao koji su Grad i JP **Ada** nameravali da završe do leta, ipak, je ostalo premalo vremena, tako da će pojedini projekti sačekati sledeću godinu.
- Nama sezona nije ni prestajala, ali vremenske prilike su uticale na sporiji tok radova - rekao nam je Duško Marković, upravnik kupališta na Adi Ciganliji. - U toku je asfaltiranje sportskih terena, biciklističke staze i parkinga. Na desnoj obali jezera radi se kanalizaciona mreža, kako bi se stvorili svi uslovi da i ova strana Ade ima sve sadržaje kao i leva. Zbog tehničih uslova usporeni su radovi, te kasni i uređenje sanitarnih čvorova, ugostiteljskih objekta. Nažalost, i ove godine kupači će biti prinuđeni da koriste privremene sanitarne čvorove. Kasni takođe i izgradnja moderne marine u čukaričkom rukavcu.
Nadležne na Adi očekuje u julu Svetsko prvenstvo u veslanju, a pripreme za ovo takmičenje skoro da su pri kraju. Spušten je nivo vode u jezeru, kako bi se prikačile sajle koje će držati bove. Sportiste očekuju renovirane takmičarske prostorije, toranj, veslački hangar i prilazne staze.
- Ada je dobila još jednu atrakciju. Postavili smo 10 platformi za pecaroše na početku jezera, u delu gde je zabranjeno kupanje - kaže Marković. - Moći će da pecaju ribolovci sa važećim dozvolama, ali i oni bez dozvola, koji će dnevno plaćati 500 dinara. Pecaroši sa dozvolom izdvajaće dnevno 200 dinara.
Poboljšana je javna rasveta i osvetljenje sportskih terena. Oko 1. maja proradiće žičara. U toku sezone modernizovaće se tereni za sportove na pesku, ali i najsavremeniji golf tereni.
- I ove sezone Ada će primati stotine hiljada posetilaca dnevno. Radimo punom parom da im boravak bude što prijatniji - kaže Marković. - Ali molimo i sugrađane da čuvaju svoje **more**. Kao što reče Duško Radović: **Beograd ne treba da čistimo - ako ga ne prljamo!**

SPASIOCI
PROŠLE godine imali smo izvanrednu organizaciju na plažama i oko njih. Spasilačke službe radile su bez greške. Imali smo svakodnevu školu plivanja za posetioce svih uzrasta. Sa ponosom kažemo da i pored ogromnog broja kupača, prošle sezone nije zabeležen ni jedan slučaj utapanja. Takvu organizaciju moramo i možemo da ponovimo i ovog leta - kaže upravnik kupališta na Adi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije